Παρ' ότι όλοι οι συλληφθέντες δήλωσαν αθώοι ενώπιον της ανακρίτριας στην Καλαμάτα για την κατηγορία της διακίνησης των πολλών εκατοντάδων μεταναστών στο αλιευτικό που αναποδογύρισε στα ανοιχτά της Πύλου, αποφασίστηκε η προσωρινή κράτησή τους ύστερα από διαδικασία που κράτησε πάνω από μισή μέρα. 

Ένας από τους συλληφθέντες, πάντως, όπως αναφέρεται, δεν ήταν πειστικός στο ότι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του δεν ήταν διακινητές, αφού φέρεται να τους «έδειξε».

Η διαδικασία ήταν μαραθώνια, καθώς παρέμειναν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, μαζί με τους δικηγόρους τους, για περισσότερες από 13 ώρες.

Στις απολογίες τους, οι εννέα συλληφθέντες, όλοι Αιγύπτιοι, δήλωσαν αθώοι. Κατά πληροφορίες, υποστήριξαν ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά, για να μπουν στο αλιευτικό, και κατονόμασαν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ομοεθνή τους.



Ένας από τους φερόμενους ως διακινητές υποστήριξε: «Είμαι αθώος, με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο».

Ένας άλλος είπε ότι προσπαθούσε να βάλει τάξη στο κατάστρωμα, γιατί ήταν πολλά άτομα και γίνονταν φασαρίες. «Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι» φέρεται να ισχυρίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις των εννέα, που αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης εισόδου στη χώρα, της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, της πρόκλησης ναυαγίου, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο, προέκυψαν από μαρτυρίες επιζώντων τις προηγούμενες ημέρες, που τους «έδειχναν» ως εμπλεκόμενους στο κύκλωμα διακίνησης.

Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για άτομα που τους έδιναν νερό ή τρόφιμα τα πρώτα εικοσιτετράωρα του ταξιδιού, με προορισμό την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, ακόμα μία σορός εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης στη θάλασσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του ναυαγίου στους 82.