Λίγες μέρες μετά το θάνατο τουλάχιστον 82 -αυτός είναι ο επίσημος αριθμός- ανθρώπων εξαιτίας του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, όπου εκατοντάδες παραμένουν αγνοούμενοι και το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν, το ζήτημα εκείνων που ξεψυχούν στη θάλασσα, φεύγοντας από τις πατρίδες τους, μοιάζει πια αμείλικτο. 

Στην Τυνησία, η οποία γίνεται βασικό λιμάνι αναχώρησης για μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ένας ψαράς, ο Ουσάμα Νταμπέμπι, εκτός από ψάρια, πιάνει συχνά στα δίχτυα του πτώματα μεταναστών.

«Κάποιες φορές αντί για ψάρια, πιάνω πτώματα στα δίχτυα μου. Την πρώτη φορά φοβήθηκα αλλά μετά έφτασα να το συνηθίσω και μετά από λίγο το συναίσθημα είτε έβλεπα ένα ψάρι είτε ένα νεκρό ήταν το ίδιο» λέει ο Ουσάμα μιλώντας στο BBC.

Πρόσφατα, βρήκε τα κορμιά 15 μεταναστών στα δίχτυα του μέσα σε τρεις ημέρες. «Μια φορά βρήκα το πτώμα ενός μωρού. Πώς μπορεί ένα μωρό να φταίει για οτιδήποτε. Έκλαιγα. Ένας ενήλικας έχει προλάβει να ζήσει. Αλλά το μωρό… δεν έχει δει τίποτα ακόμη» περιγράφει ο ψαράς και συγκλονίζει.

Ο Νταμπέμπι ψαρεύει στα νερά της Σφαξ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Τυνησία από όταν ήταν 10 ετών. Όπως λέει, σήμερα οι περισσότεροι ψαράδες έχουν πουλήσει τις βάρκες τους σε διακινητές μεταναστών έναντι τεράστιων χρηματικών ποσών.

«Μου ζήτησαν να πουλήσω το σκάφος μου, αλλά δεν αντέχω να σκέφτομαι ότι κάποιος θα πνιγεί σε αυτό»

«Πολλές φορές μου έδωσαν πολλά χρήματα για να πουλήσω το σκάφος μου αλλά πάντα αρνούμαι γιατί αν κάποιος πνιγόταν μέσα στο σκάφος μου, δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου» συγκλονίζει.



Λίγο πιο πέρα, μια ομάδα μεταναστών από το Νότιο Σουδάν μπαίνει σε μια βάρκα ελπίζοντας να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπήρχαν τόσο πολλοί άνθρωποι και η βάρκα ήταν πολύ μικρή» λέει ένας από τους μετανάστες για την πρώτη προσπάθειά του να φτάσουν στην Ιταλία, η οποία απέτυχε.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Τυνησίας, 13.000 μετανάστες αναγκάστηκαν να βγουν από τις συχνά υπερφορτωμένες βάρκες τους και να επιστρέψουν στην ακτή τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο περίπου 24.000 άνθρωποι έφυγαν από τις ακτές της Τυνησίας για την Ιταλία.

Η χώρα έχει γίνει πλέον το κυριότερο σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Λιβύη κατείχε προηγουμένως την αρνητική αυτή πρωτιά, αλλά η βία κατά των μεταναστών και οι απαγωγές από εγκληματικές συμμορίες οδήγησαν πολλούς να προτιμούν την Τυνησία.