Έπειτα από μακροχρόνια δικαστική αναμονή και πολλές αναβολές, αθωώθηκε προχθες, 20 Ιουνίου 2023, ο άλλοτε πρόεδρος και διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, για την κακουργηματική κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Ο άνθρωπος που προσέδωσε τεράστιο κύρος και αίγλη στον θεσμό

Είναι μια πανηγυρική απόφαση και δικαίωση για τον άνθρωπο που από το 2006, που ανέλαβε το τιμόνι του Ελληνικού Φεστιβάλ, και για δέκα χρόνια προσέδωσε τεράστιο κύρος και αίγλη σε έναν θεσμό που ήταν περιφερειακός και χωρίς αναγνωρίσιμη ταυτότητα.


Ο Λούκος, με την πείρα, την αισθητική και τις επιλογές του το εξύψωσε. Οι θεατές τετραπλασιάστηκαν, το φεστιβάλ επί ημερών του είχε αρχίσει να αποκτάει διεθνή φήμη και να το κουβεντιάζουν όλοι οι καλλιτεχνικοί κύκλοι της Ευρώπης. Άλλωστε, ο ίδιος -χαρισματικός και πολυπράγμων- είναι μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους, με τίτλους τιμής από το γαλλικό κράτος στο οποίο είχε διαπρέψει - πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα.

Όταν του ζήτησαν να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών, ήταν ήδη επιτυχημένος κάνοντας αντίστοιχη δουλειά στην Όπερα της Λυών όπου παρέμενε από το 1985 και για δεκαετίες διευθυντής του μπαλέτου. Στα χρόνια που ανέλαβε την αναμόρφωση του Ελληνικού Φεστιβάλ έδειξε ότι γνώριζε καλά πώς να κερδίζει καλλιτέχνες και κοινό, να διαπραγματεύεται επιτυχώς με τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά σχήματα -σε παγκόσμια κλίμακα- να πετυχαίνει αποτελέσματα υψηλής αισθητικής αξίας.

Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση

Όλα αυτά μέχρι που, ουσιαστικά, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά. Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μιλούσε για «ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ του Ελληνικού Φεστιβάλ που προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες σχεδόν στην ολότητά τους έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας και με την υπογραφή του κ. Γιώργου Λούκου ως προέδρου του Δ.Σ., ήτοι μετά το τέλος του 2005».

Στην ίδια ανακοίνωση, σχετικά με την πολύκροτη παύση του κ. Λούκου από τα καθήκοντά του, τονιζόταν ότι «το υπουργείο οφείλει να εγγυηθεί το κύρος του θεσμού και να διασφαλίσει ότι η διοίκηση του Ελληνικού Φεστιβάλ, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της». Ο Γιώργος Λούκος είχε, λοιπόν, εκδιωχθεί με το σκεπτικό ότι δεν μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής όσο εκκρεμούσε δικαστική απόφαση.

Η δικαίωση

Τώρα, έστω και ύστερα από τόσα χρόνια, ήρθε με τον πλέον επίσημο τρόπο η δικαίωση και παράλληλα η διάψευση αυτών των τραγικών ισχυρισμών για εκείνον που έδωσε στο Ελληνικό Φεστιβάλ σχήμα, υπόσταση. Και διεθνή πολιτιστική ταυτότητα. Αυτή ήταν εξάλλου η πολύτιμη και... ανθεκτική (όπως αποδείχτηκε) παρακαταθήκη του...

Του Γιώργου Βαϊλάκη