Τα θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου που καταγράφτηκαν στη χώρα μας εντός του 2023 σε συνδυασμό με το «σκληρό» πρόσωπο που εμφάνισε εφέτος (μετά την πανδημική κρίση) το συγκεκριμένο βακτήριο, αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης στα παιδιατρικά ιατρεία.

Πάντως, οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, επιμένοντας πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα πως η επόμενη χρονιά θα είναι πιο ήπια.

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA, εξήγησε πως είναι αρκετά τα περιστατικά στον στρεπτόκοκκο κυρίως στα παιδιά και στους μεγάλος με υποκείμενα νοσήματα.

«Στα παιδιά είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα όμως, που φοβίζει τις μητέρες, Πρέπει να πάρουν τον παιδίατρο και εάν πάρει την κατάλληλή αγωγή δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως αφήσει τα συμπτώματα να συνεχίζουν θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα. Να πω πως δεν κάνει η μητέρες να κάνουν μόνες του το strep test γιατί μπορεί να γίνει λάθος, να βγει αρνητικό. Θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό και να  γίνει και καλλιέργεια», είπε αρχικά.

«Μετά το δεύτερο 24ωρο αγωγής η εξέλιξη του παιδιού είναι καλή. Και Αμερική και Ευρώπη είναι πολλά τα περιστατικά. Μην ξεχνάμε πως 2,5 χρόνια είχαμε ένα ‘’κοιμισμένο’’ ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εξασθενίσει. Τα ζώα δεν κολλάνε. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την επαφή καθώς είναι  βακτήριο», πρόσθεσε.