Σταθεροποιητικές τάσεις στην πλειονότητα των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με πτωτική τάση στις σχολές που βρίσκονται στο κατώφλι των πεδίων, αλλά και στις αποκαλούμενες «μεσαίες», αποτυπώνουν τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα που αφορούν τη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων στα περισσότερα μαθήματα ήταν χαμηλός, με συνέπεια οι υποψήφιοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν σχετικά καλά, ωστόσο ορισμένα μαθήματα, όπως τα Αρχαία, η Οικονομία και η Βιολογία, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα στα συγκεκριμένα μαθήματα να καταγράφονται χαμηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με πέρυσι. Αν και επίκαιρο και αναμενόμενο το θέμα της Εκθεσης, παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα στην τεκμηρίωση των απαντήσεων, πράγμα που «στοίχισε» σε βαθμούς.

Ελαφρώς πτωτική διαγράφεται η πορεία των βάσεων στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, την ίδια ώρα που οι περιζήτητες Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές σχολές δείχνουν να αντέχουν, μάλιστα ακόμα και με ανοδική τάση στις «καλές» Πολυτεχνικές σχολές. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών» από τα βαθμολογικά κέντρα και καθώς η επίσημη ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο ασφαλής εικόνα για την πορεία των φετινών βάσεων, η βαθμολόγηση των γραπτών δείχνει ότι στα περισσότερα μαθήματα η εικόνα είναι περίπου ίδια με πέρυσι.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) αναμένονται πτωτικές τάσεις. Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ενώ η Ιστορία, παρότι δεν έκρυβε εκπλήξεις, δεν φαίνεται να αξιολογείται με καλές βαθμολογίες.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) αναμένονται κάποιες αυξομειώσεις στις λεγόμενες «καλές» σχολές, κυρίως λόγω των Μαθηματικών, τα οποία φέτος δεν είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και, όπως φαίνεται και από τη βαθμολόγηση, δεν πρόκειται να είναι το μάθημα που θα παρασύρει προς τα κάτω τις βαθμολογίες. Αντιθέτως, η Φυσική αποδεικνύεται το μάθημα που δυσκόλεψε τους υποψηφίους αυτού του πεδίου. Βέβαια, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων, μπορεί να έγραψαν καλύτερα στα Μαθηματικά από πέρυσι, αλλά αυτό «μεταφράζεται» ότι το περίπου 60% κάτω από τη βάση το 2022 μπορεί να μειωθεί κατά 15% φέτος.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Υγείας και Ζωής) η Βιολογία βάζει «φρένο» στην ανοδική πορεία των βάσεων και αναμένονται και πτωτικές κινήσεις κυρίως στις μεσαίες σχολές, καθώς και η Φυσική δεν αποδείχθηκε ατού για τους υποψηφίους αυτού του πεδίου. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται στη Χημεία.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) το αρνητικό πρόσημο στην πορεία των βάσεων φαίνεται ότι μπαίνει από την Οικονομία, το τελευταίο μάθημα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι. Κ

Καλύτερη εικόνα έχουν φέτος οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά, που είναι κοινά για το 2ο και το 4ο Πεδίο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 24/6