Θέμα ημερών είναι για να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικός ΤουρισμόςΣύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να βγουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Εξάλλου, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ. Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. 

Οι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν, οι ενστάσεις ολοκληρώνονται και τώρα το μόνο που απομένει είναι να γίνουν δεκτές ή να απορριφθούν ώστε να προκύψει το τελικό, οριστικό μητρώο των 300.000 ωφελούμενων.

Το οριστικό μητρώο δικαιούχων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑΥπενθυμίζεται πως το ενδιαφέρον φέτος έσπασε κάθε κοντέρ, καθώς υποβλήθηκαν σχεδόν 850.000 αιτήσεις για περίπου 1,5 εκ. επιταγές, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η διαδικασία

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού - Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα ενεργοποιείται:

  • με τη σύναψη προτυποποιημένης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμβασης (ιδιωτικού συμφωνητικού) μεταξύ του Δικαιούχου και του Παρόχου
  • με την καταχώριση των ημερομηνιών άφιξης και αναχώρησης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. και την ηλεκτρονική επισύναψη της σύμβασης

Προσοχή, εάν κάποια από τις παραπάνω δύο ενέργειες παραληφθεί, η Επιταγή θεωρείται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Συνεπώς τα βήματα είναι δυο για τους δικαιούχους που θα περιλαμβάνονται στο οριστικό μητρώο και θα λάβουν επιταγή - voucher:

  • Επιλέγουν κατάλυμα από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ για τις κρατήσεις δωματίων με τον κωδικό της επιταγής.
  • Με την άφιξη των δικαιούχων-ωφελούμενων μελών στο κατάλυμα ελέγχονται από τον πάροχο τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας τους και στη συνέχεια υπογράφεται μεταξύ τους ιδιωτικό συμφωνητικό (μια προτυποποιημένη σύμβαση).

Ο πάροχος μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ ενεργοποιεί τις Επιταγές των δικαιούχων – ωφελουμένων μελών, καταχωρίζοντας τις ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης και επισυνάπτοντας το υπογεγραμμένο ιδιωτικό συμφωνητικό.

Τι να προσέξετε 

Οι πάροχοι - τα καταλύματα δεν μπορούν να δεχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος δικαιούχους των οποίων ο τόπος διαμονής βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με το κατάλυμά τους, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Οι πάροχοι μπορούν να δεχθούν στο κατάλυμα ωφελούμενα μέλη, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τον δικαιούχο πολίτη, με την προϋπόθεση ότι αυτά:

  • είναι παιδιά ηλικίας 18 - 24 ετών,
  • είναι σύζυγοι των δικαιούχων
  • είναι παιδιά ηλικίας 5 - 18 ετών που συνοδεύονται από τον/την σύζυγο του δικαιούχου πολίτη (ωφελούμενο μέλος ή μη)

Η σύμβαση υπογράφεται από τους δικαιούχους ή από τα ωφελούμενα τέκνα 18-24 ετών ή τους/τις συζύγους των δικαιούχων (ωφελούμενα μέλη ή μη) με νόμιμη εξουσιοδότηση των δικαιούχων.

Δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές διακοπές:

  • οι συνοδοί ΑμεΑ χωρίς το άτομο με αναπηρία που συνοδεύουν
  • τα παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών χωρίς τους δικαιούχους ή τους/τις συζύγους τους (ωφελούμενα μέλη ή μη)