Αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες συστοιχία με φώτα που κινούνται το ένα πίσω από το άλλο. Τι είναι τελικά; Στον ουρανό της Αττικής είναι εμφανέστατα τη νύχτα τα περίεργα φωτάκια, με το μυαλό και τη φαντασία να κάνουν διάφορους συνειρμούς. Όσο και να μας αρέσουν αυτά τα μυστήρια, όχι δεν είναι εξωγήινοι. Είναι ο Έλον Μασκ.

Πρόκειται λοιπόν για τη Starlink, το δορυφορικό σύστημα της SpaceX, που αυτή την περίοδο κόβει βόλτα πάνω από την Ελλάδα.

Το Starlink είναι ένα πρόγραμμα της SpaceX, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφόρων για την παροχή διαδικτυακής σύνδεσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η SpaceX, η αεροδιαστημική εταιρεία του Μασκ, εξέπεμψε τον πρώτο πόλο δορυφόρων Starlink το 2019. Από τότε, έχει κυκλοφορήσει χιλιάδες δορυφόρους, με την επιδίωξη να φτάσει στους 42.000.

Οι δορυφόροι Starlink κινούνται σε χαμηλές τροχιές γύρω από τη Γη (LEO), προσφέροντας υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο. Το Starlink είναι επίσης σχεδιασμένο να παρέχει σύνδεση σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη.

Ωστόσο, το Starlink έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική. Ορισμένοι αστρονόμοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι δορυφόροι μπορεί να προκαλέσουν φωτορύπανση και να διαταράξουν την αστρονομική έρευνα.

Επιπλέον, η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται από την ικανότητα της SpaceX να συνεχίσει τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση των εκτοξεύσεων. Το 2023, η Starlink έχει πετύχει θετική ταμειακή ροή και αναμένεται να είναι κερδοφόρα.

Η SpaceX σχεδιάζει να αποσπάσει τη Starlink ως ξεχωριστή εταιρεία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 29/06/2023