Πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο διακινούν στη Θεσσαλονίκη με προφίλ-κλώνους. Δύο αδέρφια προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καθώς ο ένας είδε το όνομα και τη φωτογραφία του, που είχαν αντιγραφεί από το γνήσιο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε ψεύτικο προφίλ μέσα από το οποίο γινόταν διακίνηση πορνογραφικού περιεχομένου. Η χρήση του προφίλ-κλώνου αποκαλύφτηκε σε συζητήσεις που βρήκαν σε δημόσια ομάδα του ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα οι συμμετέχοντες επέκριναν τη διακίνηση του πορνογραφικού υλικού.

Μήνυση

Σε μήνυση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης θεωρούν πως δημιουργοί των ψεύτικων προφίλ ήταν τέσσερις συμμετέχοντες στη δημόσια συζήτηση, των οποίων τα στοιχεία που συγκέντρωσαν αναφέρονται στην προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αναμένεται να διερευνηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ταυτοποίηση των προσώπων που δημιούργησαν τα προφίλ – κλώνους.

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή περίπτωση διακίνησης πορνογραφικού υλικού», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας των δύο μηνυτών Χριστίνα Σωτηράκογλου. «Δημιούργησαν καινούργιο προφίλ με τα δικά του στοιχεία και τη φωτογραφία του, τα οποία αντέγραψαν από το δημόσιο προφίλ του. Και όχι μόνον αυτό, στη συνέχεια σε ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης που ήταν σε κοινή θέα περισσότερων από 120 ατόμων διαπόμπευαν έναν αθώο άνθρωπο», συμπλήρωσε. 

Πώς αποκαλύφθηκαν τα ψεύτικα προφίλ

Τα δύο αδέρφια ειδοποιήθηκαν από γνωστό τους που είδε τη φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του ενός σε προφίλ του διαδικτύου, στο οποίο περιλαμβάνονταν σειρά από εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου. Ο 32χρονος, που έγινε αρχικά στόχος, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Διαπίστωσε άμεσα πως κάποιοι είχαν αντιγράψει τα στοιχεία του δικού του προφίλ και είδε ότι μόνον το τηλέφωνο ήταν διαφορετικό από το δικό του.

Έκπληκτοι βρήκαν πως το συγκεκριμένο προφίλ και η διακίνηση εικόνων με πορνογραφικό περιεχόμενο είχε γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης, που είχαν ανοίξει όμως πρόσωπα τα κινητά τηλέφωνα των οποίων συνδέονταν με το ψεύτικο προφίλ.

«Θεωρούμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς το δημιούργησαν προκειμένου να προκαλέσουν καταστάσεις σε βάρος του, αρκεί να εμφανιστούν οι ίδιοι ως τιμητές», σημείωσε η κυρία Σωτηράκογλου.

«Εξαπολύθηκαν εναντίον μου βαρύτατες κατηγορίες από τους εγκαλούμενους, οι οποίοι εν γνώσει τους ότι το προφίλ ήταν ψεύτικο με κατονόμαζαν ως παιδόφιλο και διεστραμμένο, συκοφαντώντας και διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις μέσω του διαδικτύου σε άγνωστο αριθμό ατόμων, πάντως μεγαλύτερο των 120 ατόμων», αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε.

Μάλιστα οι μηνυτές υποστηρίζουν πως όταν επικοινώνησαν με τα πρόσωπα που συζητούσαν στη συγκεκριμένη διαδικτυακή ομάδα, τους έστειλαν και άλλο προφίλ που δημιούργησαν με τον έτερο αδερφό και στο οποίο εμφάνιζαν να στέλνει υβριστικό μήνυμα.

«Όταν τους ενημέρωσα ότι θα υποβάλω έγκληση σταμάτησα να μιλάω, μέχρι που δέχτηκα ένα μήνυμα από μία εγκαλούμενη που έγραφε "σας παρακαλώ σηκώστε το να βρούμε μία άκρη}», μεταφέρεται στη μήνυση, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στη Voria.gr.

«Είναι πρωτοφανές και το γεγονός ότι δεν είχαν καμία σχέση με τους ανθρώπους. Δεν γνωρίζονταν ούτε διά ζώσης, ούτε μέσω διαδικτύου», υπογράμμισε η κυρία Σωτηράκογλου. «Δεν φεύγει από το μυαλό μας ότι σκοπός τους μπορεί να ήταν η διακίνηση του πορνογραφικού υλικού, κάτι που θα δείξει η εισαγγελική έρευνα», κατέληξε.