Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα και το MEGA καταγράφει πολλά περιστατικά συνθηκών εργασίας που θυμίζουν άλλες εποχές.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου στην Κρήτη για να μη φανεί ότι ο σεφ που εργαζόταν σε αυτούς και υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι, ήταν ανασφάλιστος, επιχείρησαν να  αλλάξουν τις ημερομηνίες πρόσληψής του στην ΕΡΓΑΝΗ και αυτό είναι ένα μόνο περιστατικό, καθώς όπως φαίνει είναι πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Εργασιακός «μεσαίωνας»

Για πολλούς εργαζομένους στον τουρισμό, ο εργασιακός μεσαίωνας είναι καθημερινότητα. Μια τέτοια καθημερινότητα βιώνει 22χρονος, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στην κουζίνα τουριστικής μονάδας στα Μάλια της Κρήτης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο με έβαλαν στο ψυγείο εκεί πέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ ο ίδιος. Σ’ έναν χώρο με πάρα πολλά μικρόβια και μάλιστα πολύ επικίνδυνα. Πολύ επικίνδυνες αρρώστιες. Παρόλο, ο συγκεκριμένος όροφος που με έβαλαν είχε και κρύα κουζίνα και ήταν πιο καθαρή κατά την γνώμη μου»,

Η επιχείρηση αντί να τον μεταφέρει άμεσα στο νοσοκομείο αποφάσισε να φέρει γιατρό στο ξενοδοχείο για να τον περιθάλψει. Ο 22χρονος βοηθός σεφ, χωρίς να το γνωρίζει, ήταν ανασφάλιστος, γεγονός που έπρεπε να κρυφτεί επιμελώς.

Αμέσως μετά το συμβάν, ο 22χρονος κάλεσε τη μητέρα του για να τον πάει στο νοσοκομείο της Σητείας. Από εκείνη την ημέρα έχει ξεκινήσει ένας Γολγοθάς για να αποζημιωθεί από την τουριστική μονάδα που τον είχε ανασφάλιστο.

«Δε με έχει αποζημιώσει, ούτε μου έχει αναλάβει τα ιατρικά έξοδα, ό,τι έξοδο υπάρχει το έχω πληρώσει από την τσέπη μου κυριολεκτικά. Ήμουν ανασφάλιστος, δε μου είχαν κάνει καθόλου πρόσληψη και γενικώς ήμουν παράνομα στην κουζίνα».

Το προσέλαβαν & τον απέλυσαν την ίδια μέρα

Δέκα ημέρες μετά το περιστατικό, το ξενοδοχείο αποφάσισε να προσλάβει τον εργαζόμενο, την ίδια ημέρα όμως τον απέλυσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ στις 30/06 στις 13:19 καταχωρήθηκε η πρόσληψη με ημερομηνία 18/06. Την ίδια μέρα, στις 13:57, έγινε λήξη σύμβασης.

«Η επιχείρηση οφείλει να πληρώσει στον εργαζόμενο τα δεδουλευμένα και να πληρώσει όλα τα έξοδα νοσηλείας που υπέστει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος. Εάν δεν τα έχει τηρήσει η επιχείρηση αυτά που έχει υποσχεθεί, θα μπούνε νέα πρόστιμα», είπε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο 22χρονος ακόμα και σήμερα προσπαθεί να αναρρώσει, μία επίπονη διαδικασία που προχωρά με αργούς ρυθμούς. Οι γιατροί τού δίνουν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να καταφέρει να εργαστεί ξανά.

Άθλιες συνθήκες διαμονής για τους εργαζομένους

Η ευχάριστη διαμονή που υπόσχονται πολλοί επιχειρηματίες στους εργαζομένους για να πάνε να δουλέψουν στα νησιά, τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τουαλέτες που μετατρέπονται σε μικρές λίμνες μετά από κάθε μπάνιο, δωμάτια χωρίς παράθυρα, με ερπετά κατοικίδια, μουχλιασμένες ντουλάπες. Σε όποιον δεν αρέσει ο εργασιακός «παράδεισος» που προσφέρουν ορισμένοι επιχειρηματίες, αν θελήσει να φύγει καλείται να πληρώσει ρήτρα αποχώρησης.

Στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, οι συνθήκες εργασίας σε πολλές επιχειρήσεις, δυστυχώς έχουν μείνει ακόμα στον μεσαίωνα. Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμοί και εκφοβισμοί φαίνεται πως είναι στο μενού, με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν αδιανόητες καταστάσεις. Σε επιχείρηση εστίασης στη Ρόδο, σύμφωνα με καταγγελία, ο εργοδότης χτύπησε εργαζόμενη όταν του είπε ότι θέλει να αποχωρήσει. Την κλείδωσε σε δωμάτιο, την ξυλοκόπησε, ενώ τις έστειλε και απειλητικά μηνύματα στα social media.

Στο αεροδρόμιο του νησιού οι εργαζόμενοι στον έλεγχο επιβατών – αποσκευών κάνουν λόγο για εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό.

Ιδιοκτήτης αρτοποιείου στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση και εξαντλητικά ωράρια, ενώ οι καταγγελίες μιλούν για μπράβους μέσα στο μαγαζί για εκφοβισμό.

Σε άλλο περιστατικό, εργαζόμενος σε εταιρεία security στην Αθήνα εξαναγκάστηκε να υπογράψει παραίτηση αφού πρώτα τον είχαν κλείσει σε όχημα χρηματαποστολής.