Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα των ελέγχων στις παγίδες για τα κουνούπια οι οποίες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια, προγραμματίστηκε για αύριο η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου.

Αεροψεκασμοί

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως δύο ωρών, με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα και θα γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ' όλη τη διάρκεια του ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.