Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον θάνατο του Άλκη Καμπανού και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο για τον τραυματισμό των άλλων δύο νεαρών τραυματιών έκρινε, στην κρίσιμη απόφασή του, ότι ήταν οι βασικές πράξεις που τελέστηκαν κατά τη δολοφονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή Χαριλάου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το δικαστήριο μετέβαλε τη βασική κατηγορία «ανθρωποκτονία με δόλο».

Δηλαδή το Κακουργιοδικείο έκρινε πως οι δώδεκα νεαροί δεν είχαν άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο, δεν πήγαν δηλαδή για να σκοτώσουν, όμως γνώριζαν ότι με τη στάση τους και τα όπλα που είχαν μαζί τους ο θάνατος ήταν ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Η μεταβολή της βασικής κατηγορίας ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στην ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο τιμωρείται με την ίδια ποινή όπως και η ανθρωποκτονία με δόλο.

Το ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από το δικαστήριο, είναι για ποιον βαθμό συνέργειας καταδίκασε τους κατηγορούμενους. Η ακριβής αιτιολογία για τη μεταβολή της βασικής κατηγορίας θα αναλυθεί στο σκεπτικό της απόφασης, το οποίο θα γνωστοποιηθεί όταν αυτή καθαρογραφεί. Ο χαρακτηρισμός της συνέργειας, όμως, θα διευκρινιστεί με την απόφαση επί των ποινών.

Από νομικούς εκτιμάται ότι με την απόφαση το δικαστήριο αναφέρεται στην απλή μορφή της συνέργειας που τιμωρείται με μειωμένη ποινή.