Σεπτέμβριος 2022. Νέα Πεντέλη. Ενας άνδρας και μια γυναίκα χτυπάνε το κουδούνι ενός 86χρονου που νοικιάζει το σπίτι του. Φαίνονται ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που ψάχνει κάπου να στεγάσει τον έρωτά του. Στην πραγματικότητα, ήθελαν μόνο να απασχολήσουν τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη, προκειμένου να καταφέρουν οι συνεργοί τους να τρυπώσουν στο σπίτι και να κλέψουν οτιδήποτε πολύτιμο υπήρχε σε αυτό. Η λεία τους από τη συγκεκριμένη κλοπή άγγιξε τις 6.000 ευρώ. Αυτή είναι η 105η κλοπή της «συμμορίας των ενοικιαστών», όπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, την οποία εξάρθρωσαν οι αστυνομικές Αρχές, με το πρώτο κύμα συλλήψεων να πραγματοποιείται τον Ιανουάριο του 2023 και το δεύτερο πριν από λίγες ημέρες, εντός του Μαΐου 2023.

Οι εισαγγελικές Αρχές μάλιστα είχαν δώσει τα στοιχεία των πρώτων συλληφθέντων στη δημοσιότητα, με στόχο να εντοπιστούν και άλλα θύματα, αλλά και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Κάτι που έγινε, με τους κατηγορούμενους πλέον στην υπόθεση από 16 να φτάνουν τους 23.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διαιρούνταν σε δύο υποομάδες, που δρούσαν σχεδόν ανεξάρτητα, έχοντας «επιχειρησιακούς διαύλους επικοινωνίας», διαπιστώθηκε, και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των πρώτων κατηγορουμένων, πως έχουν διαπράξει τουλάχιστον 105 κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με λεία που ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 1.370.000 ευρώ.

Στόχος της συγκεκριμένης σπείρας ήταν κυρίως να κλέβουν πολύτιμα κοσμήματα, όπως για παράδειγμα ένα μπρασελέ αποτελούμενο από έξι χρυσές λίρες αξίας 9.000 ευρώ, το οποίο οι αστυνομικοί εντόπισαν και ευτυχώς επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη του.

14

Πώς λειτουργούσαν

Ο τρόπος δράσης των μελών του κυκλώματος των ενοικιαστών ήταν συγκεκριμένος. Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν αγγελίες σε γνωστές ιστοσελίδες που αφορούσαν την πώληση ή ενοικίαση ακινήτου ή την πώληση αντικειμένου. Στη συνέχεια έπαιρναν τηλέφωνο το άτομο που είχε αναρτήσει την αγγελία και μέσω της συνομιλίας εξακρίβωναν τη διεύθυνση κατοικίας του ιδιοκτήτη και κανόνιζαν να συναντηθούν μαζί του στο σπίτι του. Οι κατηγορούμενοι, όπως τονίζεται στα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση, στόχευαν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα, κατά την επίσκεψή τους, θα ήταν μόνο στο σπίτι. «Ακολούθως, επισκεπτόσασταν τις οικίες, όπου δύο εκ των δραστών, συνήθως ένας άντρας και μια γυναίκα που προσποιούνταν το ζευγάρι, παρουσιάζονταν ως ενδιαφερόμενοι για την ενοικίαση ή την αγορά. Στη συνέχεια, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσης με τους ιδιοκτήτες κερδίζατε την εμπιστοσύνη τους, χαλάρωναν τις όποιες αντιστάσεις τους και με διάφορες δικαιολογίες τούς απασχολούσατε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συγκατηγορουμένους σας, που ανέμεναν πλησίον, να εισέλθουν στην κατοικία του ιδιοκτήτη, δίχως να γίνουν αντιληπτοί», τονίζεται στα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση αναφορικά με το «modus operandi» των κατηγορουμένων.

Για κλοπές

Η έρευνα που έκαναν οι αστυνομικές Αρχές αποκάλυψε πως οι κατηγορούμενοι, έχοντας ως ορμητήριο τα Ανω Λιόσια και τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, άρχισαν την εγκληματική δράση τον Μάιο του 2018. Συγκεκριμένα, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση κλοπών σε κατοικίες όπου διέμεναν κυρίως ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες και είχαν ως στόχο την αφαίρεση κυρίως πολύτιμων κοσμημάτων μεγάλης αξίας. Τα κλοπιμαία τα αποθήκευαν στο σπίτι τριών εκ των κατηγορουμένων στα Ανω Λιόσια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών, στο συγκεκριμένο σπίτι βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, επιμελώς κρυμμένα σε δέντρα στον προαύλιο χώρο, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα λειτουργικό κινητό τηλέφωνο και μία «λυδία λίθος».

Είχαν ως ορμητήριο τα Άνω Λιόσια και τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, ενώ, σύμφωνα με τις έρευνες, άρχισαν τη δράση τους τον Μάιο του 2018


Οπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, αμέσως μετά τις κλοπές τα μέλη της οργάνωσης πήγαιναν στο σπίτι στα Ανω Λιόσια, όπου και έκρυβαν τα κλοπιμαία χρυσαφικά. Τα μέλη του «κυκλώματος των ενοικιαστών», εντός του συγκεκριμένου σπιτιού, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, πραγματοποιούσαν εκτίμηση του βάρους και της ποσότητας των χρυσαφικών, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για προσωρινή αποθήκευση και φύλαξη των κλοπιμαίων, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν ακόμα και εκτός της επικράτειας.

Οπως επισημαίνεται -μάλισταστο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, οι αρμόδιες Αρχές εκτιμούν ότι τα κλοπιμαία έχουν διοχετευθεί στο εξωτερικό, καθώς δεν ανευρέθη πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, παρόλο που οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της δράσης τους είχαν προβεί, όπως προαναφέρθηκε, σε τουλάχιστον 105 κλοπές σε οικίες, με λεία μεγάλες ποσότητες τέτοιων αντικειμένων. Μάλιστα, προκειμένου να συντονίζουν τη δράση τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πάνω από 60 τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες ήταν καταχωρισμένες με στοιχεία μη υπαρκτών προσώπων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7