Σε ανωμοτί εξηγήσεις (χωρίς όρκο) καλούνται από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας 25 μη πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο της διενεργούμενης έρευνας για τη σύμβαση 717, που αφορά τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στους σιδηροδρόμους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας, που αφορά την επίμαχη σύμβαση ως προς το σκέλος της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Τα 25 πρόσωπα που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα του αδικήματος της ευρωαπάτης που έχουν σχέση με την υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και μέλη Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών.

Όλα τα πρόσωπα που καλούνται σε αυτό το στάδιο με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν δικαίωμα με βάση τον νόμο να λάβουν γνώση των στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας, που έχει σχηματιστεί από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, και μαζί τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, πριν η υπόθεση αποτιμηθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς.