Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την υπουργό Εσωτερικών, την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΣ για τα ζώα και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, απευθύνει μία από τις φιλοζωικές ομοσπονδίες της Ελλάδας και αντίστοιχα συντονιστική επιτροπή σχετικά με τη χρήση των ιπποειδών για μεταφορές τουριστών και αποσκευών, καθώς και για χρήση τους ως τουριστικό θέαμα.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), το περιστατικό στην Κέρκυρα με το άλογο που έχασε τη ζωή του «δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται στα πολλαπλά περιστατικά κακοποιήσεων ιπποειδών, που συμβαίνουν σε τουριστικά μέρη της χώρας μας, προκαλούν τη δημόσια κατακραυγή και μας δυσφημίζουν διεθνώς».

Η ΠΦΠΟ κάνει λόγο για δημόσια παρέμβαση της ηθοποιού Αντζέλικα Χιούστον τον Απρίλιο του 2023, όσον αφορά τη χρήση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, αλλά και διεθνών οργανώσεων.

Η ηθοποιός τότε, μεταξύ άλλων, είχε σχολιάσει: «Έμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης».

Ακόμα, το 2022 η Σαντορίνη είχε μπει στο στόχαστρο της διεθνούς οργάνωσης για την ηθική μεταχείριση των ζώων PETA, η οποία είχε κάνει διεξοδική έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των ζώων.


«Κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών»

«Η κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών) που υποχρεώνονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες, μέσα στον ήλιο, κουβαλώντας ανθρώπους και αποσκευές ή σέρνοντας άμαξες, συνήθως σε δύσκολες διαδρομές, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, με κακό εξοπλισμό που μεγαλώνει την κακοποίησή τους, συχνότατα μεγάλης ηλικίας ή άρρωστα, αφυδατωμένα και εξαντλημένα, είναι η πραγματικότητα και οδηγεί συχνά σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες και θανάτους», σημειώνει η ΠΦΠΟ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία βάρβαρη, αχρείαστη πλέον, παρωχημένη πρακτική και εν τέλει καταφανή κακοποίηση. Μία πρακτική ανεπίτρεπτη για συναισθανόμενα όντα, που έχουν δικαίωμα σε μία φυσιολογική ζωή».

Αναφερόμενη στη διεθνή πρακτική, η Ομοσπονδία τονίζει ότι πλέον οι τοπικές Αρχές σε σημαντικούς διεθνείς προορισμούς, όπως η Ρώμη και η Μαγιόρκα, «πήραν απόφαση να καταργήσουν τέτοιες μεταφορές με ιπποειδή και άμαξες. Είναι καιρός να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και από την ελληνική πολιτεία και τους δήμους της χώρας, ώστε να σταματήσει ο βασανισμός και η μέχρι θανάτου εκμετάλλευση των ζώων».

Τέλος, ζητώντας την άμεση απαγόρευση της χρήσης ιπποειδών «για τουριστική ατραξιόν», η ΠΦΠΟ επισημαίνει πως «δεν είναι ούτε γραφικό ούτε ρομαντικό το να εκμεταλλευόμαστε και να εξαντλούμε ανυπεράσπιστα ζώα, να διασκεδάζουμε εις βάρος της ευζωίας και της ζωής τους. Χαρακτηρίζει αρνητικά τον πολιτισμό μας και την εικόνα μας».