Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας της Άννας (Ιβάνκα) Ιβάνκοβα, της 46χρονης τρανς, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην οδό Φυλής το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Οι Αρχές έχουν συλλέξει πολλά στοιχεία, τα οποία κατά τα φαινόμενα είναι καθαρά θέμα χρόνου να οδηγήσουν στον δράστη ή στους δράστες αυτού του στυγερού εγκλήματος.

Σύμφωνα με πηγές της «ON time», οι Αρχές έχουν εντοπίσει δαχτυλικά αποτυπώματα, τα οποία πρόκειται να ελεγχθούν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να προχωρήσει η ταυτοποίηση. Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί αν ο δράστης ή οι δράστες είναι σεσημασμένοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως γύρω από το διαμέρισμα επί της οδού Φυλής 130Α στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχουν πολλές κάμερες και ήδη οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν συλλέξει αρκετό βιντεοληπτικό υλικό. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μην έχει καταγραφεί ο δράστης ή ακόμη και το πρόσωπό του.

Τα φονικά όπλα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πορεία των ερευνών παρουσιάζουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι της 46χρονης Κουβανής. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τα ύποπτα σημάδια που εντόπισε και ο ιατροδικαστής κατά τη νεκροψία της 46χρονης, ενδεχομένως, να έχουν πραγματοποιηθεί με ανδρική ζώνη. Θυμίζουμε πως στην πλάτη της άτυχης τρανς γυναίκας είχαν εντοπιστεί πληγές σαν χαρακιές.

Η εκτίμηση που προκύπτει από πολύπειρους αξιωματικούς αναφέρει ότι το «μαστίγωμα» συνέβη κατ’ επανάληψη, χωρίς να προσδιορίζεται το πλαίσιο στο οποίο προέκυψαν αυτοί οι τραυματισμοί. Από εκεί και πέρα, όμως, φέρεται πως έχει εντοπιστεί και το φονικό όπλο που έδωσε τη χαριστική βολή στην Άννα, προκαλώντας το αιμορραγικό σοκ. Ο λόγος για ένα ψαλίδι, στο οποίο υπάρχουν επίσης δαχτυλικά αποτυπώματα, κάτι που ίσως να καταδεικνύει το ξαφνικό της απόφασης να σκοτώσουν την Άννα. Δαχτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν και στην κάσα του παραθύρου από το οποίο εικάζεται πως διέφυγε ο δολοφόνος.

Όπως είχε σημειώσει από χθες η «ON time», η ένταση που είχε προκληθεί στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για το γεγονός πως στα ειδησεογραφικά Μέσα η 46χρονη είχε χαρακτηριστεί ως «άντρας» τις πρώτες ώρες των δημοσιογραφικών ερευνών ήταν το δίχως άλλο άτοπη. Κι αυτό διότι κατά τη μία και μοναδική επίσημη ενημέρωση των Αρχών, η αναφορά στην αδικοχαμένη τρανς γυναίκα γίνεται με τη φράση «θανάσιμα τραυματισμένο άτομο». Αυτό ξεκαθάρισε με επίσημο τρόπο χθες το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ενώ υπογραμμίστηκε πως εδώ και καιρό λαμβάνουν χώρα δράσεις για «την εκπαίδευση του προσωπικού της (σ.σ.: Αστυνομίας), με στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση του φύλου».

Από την Κούβα στη Ρωσία και τη Σερβία

Η αστυνομία, πάντως, κινείται και στον έλεγχο του ιστορικού της άτυχης τρανς. Είναι σαφές πως το «Άννα Ιβάνκοβα» δεν είναι το όνομα το οποίο της δόθηκε κατά τη γέννησή της. Κατά πληροφορίες της «ON time», το όνομα της Άννας, πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική φυλομετάβαση, ήταν Hernadez Berie Teudus. Γίνεται προσπάθεια, δε, να εξεταστούν αυτά τα στοιχεία με βάση όσα αναγράφονται στο διαβατήριο της 46χρονης, σε συνεργασία με αξιωματούχους των διεθνών αστυνομικών υπηρεσιών.

Για το όνομα «Άννα Ιβάνκοβα», πάντως, διαπιστώνεται πως υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, κατά πληροφορίες από τη Ρωσία, στην οποία η Άννα είχε ταξιδέψει στο παρελθόν, ενώ φέρεται να έχει και συγγενείς εκεί. Η μετάβασή της από την Κούβα στην Ελλάδα έγινε μέσω της Ρωσίας και της Σερβίας, αφού η βαλκανική χώρα φέρεται να είναι η τελευταία που επισκέφθηκε λίγο πριν από την είσοδό της στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 13/7