Μια μεγάλη γιορτή για την ανακύκλωση και κατά της χρήσης του πλαστικού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στην Πλατεία Συντάγματος από την ΤΕΧΑΝ Περιβαλλοντική Διαχείριση και τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας. Στον χώρο βρέθηκε το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για πλαστικές, μεταλλικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τη διαδικασία της σωστής ανακύκλωσης με το σύστημα «Διαλογής στην πηγή», την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία του πλανήτη μας. Επιπλέον, είχαν τοποθετηθεί ειδικά σημεία για τη συλλογή πλαστικής σακούλας, ενώ λειτούργησε και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά.

Ο Ομιλος «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» Media στήριξε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας, με τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 να εκπέμπει όλη την ημέρα ζωντανά από την Πλατεία Συντάγματος. Από τις 11.00 μέχρι τις 13.00 στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο ο Θανάσης Φουσκίδης και η Στέλλα Γκαντώνα υποδέχθηκαν τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Γιώργο Ζερβό, ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, τον Νίκο Αβραμίδη, αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, τον Μανώλη Γραφάκο, γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και τον Απόστολο Μούργο, πρόεδρο της ΤΕΧΑΝ Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το απόγευμα της Δευτέρας, η Μαρία Λεμονιά και η Ελενα Καραμίχαλου στην εκπομπή «Κακά κορίτσια» υποδέχθηκαν τους Κωνσταντίνο Δέδε, πρόεδρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Νίκο Παυλίδη-Ισορροπιστή, καλλιτέχνη και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Κατερίνα Στικούδη, ηθοποιό και τραγουδίστρια, Βούλα Ζυγούρη, πρόεδρο των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Χάρη Ρώμα, ηθοποιό και υποψήφιο δήμαρχο Χαλανδρίου, και την Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών.

Κ. Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων

«Οταν ξεκινήσαμε, το 2019, πάθαμε ένα μικρό σοκ όταν διαπιστώσαμε το ντροπιαστικό πως η ανακύκλωση στον Δήμο Αθηναίων ήταν στο 2%, δηλαδή στατιστικά ανύπαρκτη. Κάναμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, αναδιοργανώσαμε την υπηρεσία, επενδύσαμε σε νέα μέσα, σε νέο εξοπλισμό, αλλάξαμε τη φιλοσοφία και φέτος θα φτάσουμε το 10%. Πιστεύουμε ότι του χρόνου, βάσει του σχεδίου μας, όπως προχωράμε, θα φτάσουμε το 20%», ανέφερε μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.

1_5

Νίκος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων

«Τριάμισι χρόνια πριν, προτεραιότητά μας ήταν να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης, την καθημερινότητα, τον “πολιτισμό της καθημερινότητας”, όπως έχουμε πει με τον δήμαρχό μας, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, αλλά παράλληλα να ανασυντάξουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, τονίζοντας ότι πλέον στην πρωτεύουσα «υπάρχει ειδικός στόλος, 30 απορριμματοφόρα, που καθημερινά ασχολούνται αποκλειστικά με το κομμάτι της ανακύκλωσης».

Απ. Μούργος, πρόεδρος ΤΕΧΑΝ

«Η εταιρεία μας έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 στον τομέα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα και έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες μηχανήματα σε super markets και σε δήμους σε όλη την Ελλάδα για την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών, γυάλινων φιαλών και κουτιών αλουμινίου αναψυκτικών και μπύρας, καθώς και για χαρτί και πλαστικές σακούλες», ανέφερε ο Απόστολος Μούργος, πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ.

2_5

Και πρόσθεσε: «Η εταιρεία μας είναι η μεγαλύτερη και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με 800 μηχανήματα ανακύκλωσης σε λειτουργία». «Διαλογή στην πηγή είναι η πολιτική που ζητάει τις τελευταίες δεκαετίες η Ε.Ε. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει η διαλογή των συσκευασιών από το πρώτο βήμα, στην πηγή. Αυτό το εκπληρώνει η τεχνολογία των μηχανημάτων που έχουμε και να προσθέσω ότι εδώ και τρία χρόνια έχουμε φτιάξει το μεγαλύτερο και το πιο αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης μαζί με την αμερικανική εταιρεία ENVIPCO. Το εγκαινίασε ο πρωθυπουργός μαζί με τον Αμερικανό τότε πρέσβη, κ. Πάιατ». Ο κ. Μούργος έκανε γνωστό ότι θα τοποθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες 50 πολυκέντρα ανακύκλωσης σε όλη την έκταση του δήμου.

Γ. Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής

«Με την προσπάθεια που κάναμε με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταφέραμε και απορροφήσαμε σημαντικά κονδύλια για την ανακύκλωση. Οι προηγούμενες διοικήσεις δυστυχώς είχαν απορροφήσει 0 ευρώ για την ανακύκλωση μέσω του ΕΣΠΑ. Εμείς καταφέραμε 200 εκατομμύρια, τα οποία μετατρέψαμε σε 1.000 γωνιές ανακύκλωσης για όλη την Αττική. Μέχρι 31/12/23 θα έχουν τοποθετηθεί», ανέφερε μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

3_5

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/7