Στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού για τη φωτιά στον Κουβαρά Αττικής προχώρησαν οι Αρχές, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το απόγευμα της Δευτέρας (17/07).

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 4 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων δύο στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια, καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κατά τη νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας από το Συντονιστικό Κέντρο.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στη Σαρωνίδα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Εκτιμάται δε ότι σύντομα το μέτωπο θα οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια.

«Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό», είπε επίσης ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. 


«Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές πηγές. Εκδόθηκαν εδώ τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Καλή θέα, Παιδεία, Ειρήνη. Στη συνέχεια από δω και στο τρίτο μήνυμα από Ιστιαία, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία», σημείωσε, προσθέτοντας: 

«Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλές μέρος. Κατά ριπάς, όμως, αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά εκατόν τριάντα πέντε πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πενήντα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αυτές επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών».

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης συγκλήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: