Φωτιά στην Αττικοβοιωτία: Στο "μικροσκόπιο" η γραμμή που συνδέει αιολικό πάρκο με το δίκτυο - Αυτοψία της ΔΑΕΕ με πραγματογνώμονες
Πάνω από 110.000 στρέμματα στις φλόγες
Η βαρύτητα της έρευνας είναι τεράστια, καθώς η φωτιά στην Αττικοβοιωτία πρόκειται για τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι
Στη γραμμή του εναέριου ηλεκτρικού δικτύου που συνδέει αιολικό πάρκο με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στρέφονται οι έρευνες για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας, πριν επεκταθεί στη Δυτική Αττική και εξελιχθεί στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής φωτιά του φετινού καλοκαιριού.
Δθαβάστε: Αιολικά πάρκα: Τι θα ψάξει η ΔΑΕΕ σε όλη τη χώρα μετά την εισαγγελική παραγγελία - "Δονήσεις" έπειτα από την παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση
Φωτιά στην Αττικοβοιωτία: Αυτοψία της ΔΑΕΕ με πραγματογνώμονες
Την Παρασκευή (14/8) πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτοψία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς, παρουσία πραγματογνωμόνων, έπειτα από παραγγελία του Ανακριτή Θηβών. Πρόκειται για ένα κρίσιμο κομμάτι της έρευνας, καθώς οι αξιωματικοί επιχειρούν πλέον να μπουν βαθιά στις τεχνικές λεπτομέρειες και στις προδιαγραφές κατασκευής του εναέριου δικτύου στην περιοχή όπου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, συνδέεται η έναρξη της καταστροφικής φωτιάς.
Δέκα εξειδικευμένα στελέχη στο σημείο
Στον Άγιο Βασίλειο βρέθηκε κλιμάκιο δέκα εξειδικευμένων στελεχών και αξιωματικών της ΔΑΕΕ, μεταξύ των οποίων στελέχη με τεχνική και επιστημονική κατάρτιση σε ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά και συναφή αντικείμενα. Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι των κατηγορουμένων, καθώς η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.
Οι ερευνητές «χτένισαν» τη γραμμή του ηλεκτρικού δικτύου που συνδέει το αιολικό πάρκο της περιοχής με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς, καταγράφοντας και αξιολογώντας τεχνικά στοιχεία και ευρήματα κατά μήκος της γραμμής και ιδιαίτερα στην περιοχή από την οποία φέρεται να ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Το ζητούμενο πλέον είναι τα ευρήματα της αυτοψίας να «μιλήσουν» και, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό, να δώσουν απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη πριν εμφανιστούν οι πρώτες φλόγες.
Πάνω από 110.000 στρέμματα στις φλόγες
Η βαρύτητα της έρευνας είναι τεράστια, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι. Η φωτιά, με αφετηρία την περιοχή του Αγίου Βασιλείου στη Βοιωτία, εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και πέρασε στη Δυτική Αττική, αφήνοντας πίσω της τεράστια καμένη έκταση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 110.000 στρέμματα.
Η ΔΑΕΕ ξεκαθαρίζει πάντως ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και κάθε ενδεχόμενο παραμένει υπό διερεύνηση. Τα ευρήματα από τη σημερινή αυτοψία θα εξεταστούν μαζί με τα τεχνικά δεδομένα, το αποδεικτικό υλικό και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Στόχος των ερευνητών είναι να αποσαφηνιστούν με τεχνική και επιστημονική τεκμηρίωση όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να εξακριβωθεί ο μηχανισμός που οδήγησε στην έναρξη μιας πυρκαγιάς που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε τεράστιες διαστάσεις.
En