Είναι δεδομένο πλέον πως όποιος διατυπώνει άποψη για το τι και το πως σε ό,τι αφορά στον τάφο της Αμφίπολης, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εκτεθεί. Κι αυτό γιατί με΄ρα με τη μέρα τα δεδομένα αλλάζουν και οι αρχαιολόγοι έρχονται αντιμέτωποι μεκαινούρια στοχεία. 

Μετά τις Σφίγγες, περάσαμε στις μοναδικής ομορφιάς “Καρυάτιδες”, αλλά και πάλι το μνημείο δεν είχε αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Αντίθετα ούτε ο επόμενος θάλαμος ήταν ο νεκρικός.

Αυτή τη φορά η έκπληξη ήρθε από τους κατασκευαστές του τάφου που στον τέταρτο κατά σειρά τοίχο του τάφου επέλεξαν να μην βάλουν μια μεγαλοπρεπή είσοδο όπως έκαναν με τις σφίγγες ή τις Καρυάτιδες. Αντίθετα όχι στο κέντρο του θαλάμου, αλλά κάπως πιο αριστερά έφτιαξαν μια ταπεινή κοντή είσοδο χωρίς αγάλματα ή άλλα εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία.

Μάλιστα αυτή η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει το σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ. Ακόμη, τα χώματα δεν έχουν αφαιρεθεί. Η πύλη καλύπτεται όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες σχεδόν ως πάνω.

Μπορεί να οδηγεί είτε σε τέταρτο θάλαμο, μπορεί όμως να είναι και η αρχή ενός κατηφορικού διαδρόμου. Να είναι επί της ουσίας μια ακόμη είσοδος αυτή τη φορά προς ένα υπόσκαφο τμήμα του τάφου.
Οι αρχαιολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προχωρούν με αργά και σταθερά βήματα. Ακόμη δεν μπορούν να πουν ότι είναι κοντά στον επιφανή νεκρό που τάφηκε με αυτές τις μοναδικές τιμές.
Για να βεβαιωθούν, εάν πρόκειται για μακεδονικού τύπου ταφή, θα πρέπει να βρεθούν μπροστά σε στην  πύλη. Μια βαριά μαρμάρινη πόρτα που θα οδηγεί στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο όπως σε εκατοντάδες άλλους μακεδονικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί και έχουν ανασκαφεί.

Θα γίνει έτσι;

Κανείς δεν γνωρίζει. Ο τάφος της Αμφίπολης συνεχώς μας εκπλήσσει, τα στοιχεία του είναι μοναδικά και δεν έχουν αντίστοιχο σε κανένα άλλο μνημείο.