«Έδωσα μια υπόσχεση ζωής, πιστεύοντας πως η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι. Και έδωσα αυτή την υπόσχεση τη στιγμή που αντίκρισα τα δακρυσμένα μάτια μιας μητέρας στον διάδρομο του νοσοκομείου. Σκέφτηκα τότε πως, αν δεν κάνω κάτι, όλα αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν καμία ελπίδα», είχε πει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνέντευξή της στο «Θέμα» και έτσι πορεύτηκε σε όλη της ζωή.

Αφοσιωμένη στα παιδιά, αφοσιωμένη στον συνάνθρωπο, θεωρούσε την προσφορά αυτονόητη και αυτό είναι κάτι που το οφείλει στη μητέρα της.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, σε ένα όμορφο σπίτι στο κέντρο της γραφικής πόλης. Τα βράδια έβλεπε τη μητέρα της να ανοίγει αθόρυβα την πόρτα με ένα καλάθι στα χέρια γεμάτο τρόφιμα και πήγαινε στα σπίτια όλων εκείνων που είχαν ανάγκη. Μάλιστα, ήταν τόσο διακριτική, που το έκανε πάντοτε βράδυ, ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση κανείς. Αυτή είναι η πιο έντονη ανάμνηση που είχε από τα παιδικά της χρόνια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και από την πράξη αυτή της μητέρας της πήρε τα πρώτα μαθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς. «Θεωρώ αυτονόητο να μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου τις ευλογίες που σου έχει χαρίσει ο Θεός, να επιστρέφεις από τα δώρα της ζωής. Και είναι μεγάλο δώρο να παίρνεις, αλλά ακόμα μεγαλύτερο να προσφέρεις», έλεγε η ίδια στο «Θέμα». Τις ίδιες αρχές και αξίες της τις δίδαξε και ο σύζυγός της, Βαρδής, με τον οποίο ήταν μαζί από μικροί. Τον γνώρισε όταν έφυγε από την Ερμιόνη για να συνεχίσει τις σπουδές της στην πρωτεύουσα έπειτα από επιμονή της μητέρας της, η οποία πάντα πίστευε ότι η εκπαίδευση ήταν η μεγαλύτερη αξία για την ανθρωπότητα. Εκείνη φοιτούσε στο Γυμνάσιο, εκείνος ήταν νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού από το νησί της Κρήτης. Ο έρωτας των δύο νεαρών αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Παντρεύτηκαν αμέσως και ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία στη ζωή σε πολύ νεαρή ηλικία. Η ζωή τους σημαδεύτηκε από μεγάλα γεγονότα και πολλές εμπειρίες. Άλλοτε εύκολες, άλλοτε δύσκολες. Αυτές ήταν όμως που τους δίδαξαν πως η ζωή είναι πάντοτε απρόβλεπτη και πολλές φορές σκληρή.
marianna_2
marianna_3
marianna_4
marianna_1_
«Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα λόγω της δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο σύζυγός μου ήταν αντίθετος σε αυτό το καθεστώς και εκδιώχθηκε από το Ναυτικό, φυλακίστηκε και στη συνέχεια στάλθηκε στην εξορία. Αν και είχα ένα νεογέννητο μωρό και δύο μικρά παιδιά, ένιωσα την ανάγκη να τον στηρίξω κι έτσι τον ακολούθησα στην εξορία, στην Αμοργό. Εκεί μείναμε σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση. Τα βγάλαμε πέρα χάρη στη γενναιοδωρία των ντόπιων, που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, και πρέπει να σας πω πως ακόμα και σήμερα έχουμε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους αυτούς», θυμόταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε παλαιότερη συνέντευξή της. «Η διαδρομή της ζωής σας φαντάζει παραμυθένια. Ήταν όντως έτσι; Ποια θα ήταν η μία συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο, που τώρα ξεκινά τη ζωή του;», τη ρωτούσε η Σάσα Σταμάτη στην τελευταία της συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» λίγο πριν από την έλευση του 2023. «Η ζωή μου μπορεί να φαντάζει παραμυθένια, η αλήθεια όμως είναι πως μαζί με τον σύζυγό μου, Βαρδή, στην πορεία της κοινής μας ζωής αντιμετωπίσαμε πολλές και σοβαρές δυσκολίες, όπως αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος στη ζωή του. Προσπαθήσαμε πάντα να μείνουμε ενωμένοι και, παρά το γεγονός πως άλλαξε η εικόνα της ζωής μας, δεν άλλαξε ποτέ η ουσία της. Ήμασταν και παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, έχοντας ως προτεραιότητα την οικογένεια και τα παιδιά μας. Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές, γιατί η πορεία του κάθε ανθρώπου είναι πολύ ξεχωριστή. Αν κάτι, πάντως, με δίδαξε η ζωή είναι πως το μεγαλείο του καθενός βρίσκεται σε αυτά που έχει στην καρδιά και στην ψυχή του και όχι στα υλικά αγαθά. Η αγάπη, η προσφορά, η αλληλεγγύη, η παιδεία, το ήθος και η ειλικρίνεια. Αυτές είναι οι αληθινές αξίες της ζωής. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν», είχε δηλώσει τότε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα. Ο ένας ήταν πάντοτε δίπλα στον άλλον. Ακόμα και όταν το Ναυτικό έστειλε τον Βαρδή στην Αμερική, η Μαριάννα με την πρόφαση των σπουδών τον ακολούθησε για να βρίσκεται κοντά του. Όμως ο Βαρδής έμενε στη Χαβάη κι εκείνη βρέθηκε στο Denver University να σπουδάζει οικονομικά, τα οποία και δεν ολοκλήρωσε, αφού σε δύο χρόνια επέστρεψε.
marianna_5
Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο οποίος τελέστηκε τον Μάιο του 1961,  η Μαριάννα δούλευε ως υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και ως εκφωνήτρια ειδήσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό στην αμερικανική βάση στο Ελληνικό, όπου γνώρισε και τη μετέπειτα αγαπημένη της φίλη Μελίνα Μερκούρη. Λίγο καιρό αργότερα έφυγαν με τον Βαρδή  για τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, στο Λονδίνο. Όταν επέστρεψαν, ο πατέρας της έδωσε στο ζευγάρι δύο διαμερίσματα, το ένα για να μένουν και το άλλο για να το νοικιάζουν. Το διαμέρισμα της οδού Πιπίνου το έβαλαν ενέχυρο ώστεωνα βρεθούν τα χρήματα για να ξεκινήσουν ο Νίκος και ο Βαρδής τη δουλειά τους. Ποτέ δεν ονειρευόταν να αποκτήσει χρήματα. Στόχος της ήταν πάντα η οικογένειά της.
marianna_6
marianna_7
marianna_8
marianna_9
marianna_10
marianna_12

Η «ΕΛΠΙΔΑ» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 30 χρόνια αγωνιζόταν ενάντια στον καρκίνο των παιδιών. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» το 1990 ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από τη χώρα μας και τα γειτονικά κράτη έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, τον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα και ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, το Ογκολογικό Κέντρο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας στον κόσμο. Τρία στα τέσσερα παιδιά γίνονται καλά, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος για την υγεία της παιδικής ηλικίας. Παράλληλα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στήριξε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στήριξε, επίσης, τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προώθησε την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

marianna_13
marianna_14
marianna_15
marianna_16
marianna_17

Το βραβείο Nelson Mandela

H Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν σπουδαία προσωπικότητα, με πλούσιο κοινωνικό έργο, και τιμήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το βραβείο Nelson Mandela,το οποίο αποτελεί και την ύψιστη τιμή για τη δράση της. «Αυτή η βράβευση για μένα ήταν πολύ μεγάλη τιμή, την οποία ποτέ δεν είχα φανταστεί!  Αυτό που ένιωσα από την πρώτη στιγμή είναι πως αυτό το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της χώρας μας, καθώς το έργο μου αποτελεί έργο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας που ήταν πάντοτε στο πλευρό μου. Γι' αυτό άλλωστε και το αφιερώνω στην πατρίδα μου και σε όλους τους Έλληνες», είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.