Σήμερα ξεκίνησαν οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών για την αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει σε κτήρια η φωτιά στη Ρόδο, ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Το πρωί έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύσκεψη για την κατανομή των περιοχών ευθύνης ανάμεσα στα συνεργεία.

Στις αγροτικές περιοχές οι αυτοψίες γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή πυρόπληκτων καλλιεργειών. Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί καθώς στόχος είναι να έχουν λυθεί όλα τα πρόβληματα στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος έως το βράδυ της Τετάρτης και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

Πού δίνεται έμφαση για την επαναφορά ηλεκτροδότησης

Έμφαση δίνεται σε παραθαλάσσιους οικισμούς και τουριστικά θέρετρα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις πλησίασαν οι φλόγες τις προηγούμενες μέρες, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της κυρίας ηλεκτροπαραγωγού μονάδας. Για παράδειγμα, γύρω από το Κιοτάρι η φωτιά έπληξε σε πολλά σημεία την κύρια γραμμή ψηλής τάσης και έχουν πέσει ή καταστραφεί περίπου 60 στύλοι. Συνολικά, με βάση τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότεροι απο 110 στύλοι και τρεις υποσταθμοί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης ενισχύοντας την παλιά μονάδα που διαθέτει στο βόρειο τμήμα της Ρόδου με τέσσερα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Αποτέλεσμα ήταν να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζήτησης και να γίνονται μόνο εκ περιτροπής τοπικές διακοπές ρεύματος, διάρκειας μίας ώρας, με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Μάλιστα, οι εκ περιτροπής διακοπές έχουν λήξει από το μεσημέρι

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την καταγραφή των ζημιών ουσιαστικά η επιχείρηση για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών μπαίνει σε νέο στάδιο, γεγονός που θα διευκολύνει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και στις πληγείσες περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Βελτιώνεται η κατάσταση με τους τουρίστες

Άλλωστε ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης με τους τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τα καταλύματά τους τις προηγούμενες μέρες λόγω των εκκενώσεων.

Σήμερα το πρωί βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς από χθες, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι στις δομές απορροφήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων. Άλλοι επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες που εκκενώθηκαν προ ημερών αλλά πλέον έχει αρθεί η εντολή απομάκρυνσης. Πολλοί μάλιστα συνεχίζουν τις διακοπές τους.

Παράλληλα, ομαλή είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς όσοι επισκέπτες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν ή ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξυπηρετούνται κανονικά, και με την ενεργό στήριξη του ειδικού help desk που συγκροτήθηκε στον αερολιμένα από την κυβέρνηση.