Με δεκάδες ροζ πινελιές βάφτηκε ο υδροβιότοπος Ναυπλίου-Νέας Κίου στην Αργολίδα την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τοπικό ενημερωτικό μέσο argolikeseidhseis.gr, ο υδροβιότοπος φιλοξενεί σήμερα περίπου 25 φλαμίνγκο που κατέφθασαν εν μέσω καύσωνα στην περιοχή. Για τα πανέμορφα πουλιά μόλις έχει ξεκινήσει η φθινοπωρινή μετανάστευση, που τα βρίσκει να μετακινούνται από τη μία ήπειρο στην άλλη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τις πυρκαγιές που μπορεί να τους αλλάξουν ρότα μέχρι να φτάσουν εκεί που θέλουν.

Σημειώνεται πως το όνομά τους σημαίνει «αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας». Στα ελληνικά αποκαλούνται και «φοινικόπτερα», δηλαδή «αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος».

NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS17
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS8
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS7
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS4
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS16
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS14
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS12
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS3
NAFPLIO_FLAMINGKO_PARALIA_KAUSONAS1

Όλα τα είδη των φλαμίγκο είναι τόσο ανθεκτικά που μπορούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε υδροβιότοπους που άλλα είδη δεν θα τα κατάφερναν. Μπορούν να ζήσουν σε καυστικές λίμνες, ακόμη και σε λιμνοθάλασσες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Τα φλαμίγκο ζουν σε μεγάλες αποικίες. Έτσι μπορούν να αναπαραχθούν πιο εύκολα και το ένα προστατεύει το άλλο από επιθέσεις ζώων, όπως τσακάλια και ύαινες. Ο λόγος που αντέχουν σε τόσο σκληρές συνθήκες είναι το ανθεκτικό τους δέρμα, αλλά και το ύψος των ποδιών τους.

Σε περίπτωση που η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή, τα ψηλά τους πόδια τα προστατεύουν από πιθανά εγκαύματα. Μπορούν να πιουν ζεστό νερό χωρίς να έχουν πρόβλημα. Αν το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενεργοποιούνται ειδικοί αδένες στο σώμα τους, που φιλτράρουν το νερό και αποβάλλουν το αλάτι από τη ρινική κοιλότητα.

Τα φλαμίγκο προτιμούν τον υδροβιότοπο της περιοχής γιατί βρίσκουν άφθονη τροφή στα νερά της.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr