Τραγική ήταν η εξέλιξη στην υπόθεση του 14χρονου από την Ξάνθη, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα στην πολυσύχναστη αλλά… χωρίς ναυαγοσώστη παραλία του Ερασμίου.

Νοσηλευτής, που βρισκόταν τυχαία στο σημείο, ξεκίνησε να κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο παιδί, που αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου διασωληνώθηκε πριν διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη. Από τους γιατρούς έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή το ανήλικο αγόρι, το οποίο όμως έχασε τελικά τη μάχη.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής στην παραλία Αγίας Άννας της Εύβοιας, όταν ένα 6χρονο αγοράκι κινδύνεψε να πνιγεί στη θάλασσα. Λουόμενοι έκαναν ΚΑΡΠΑ στο παιδί και το επανέφεραν στη ζωή. Το αγοράκι διακομίστηκε με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία», όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

«Μαύρο» ρεκόρ

Η χώρα μας δυστυχώς σπάει φέτος το «μαύρο» ρεκόρ στους… πνιγμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου (ενάμιση μήνα) η Ελλάδα έχει καταγράψει 135 πνιγμούς, ενώ πέρυσι σε διάστημα δυόμισι μηνών, από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.

• 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, σύμφωνα με στοιχεία του 2022 • 135 πνιγμούς έχει καταγράψει η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου • 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας κάθε χρόνο, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι άνω των 60 ετών (80%) • 236.000 θάνατοι από πνιγμό σημειώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, που αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Πνιγμού, στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους, με την πλειονότητα να είναι άτομα άνω των 60 ετών (80%).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών προκειμένου να μειωθούν οι πνιγμοί, καθώς επίσης και τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

Αιτίες

Παγκοσμίως οι κυριότερες αιτίες πνιγμού είναι:

* Άγνοια κολύμβησης: Πολλά άτομα και κυρίως παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε όλους και κυρίως στα παιδιά 1-4 ετών.

* Έλλειψη περίφραξης: Εμπόδια, όπως η περίφραξη της πισίνας, εμποδίζουν τα μικρά παιδιά να μπουν σε αυτή χωρίς επιτήρηση.

* Έλλειψη στενής εποπτείας / επιτήρησης: Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα οπουδήποτε υπάρχει νερό (μπανιέρες, πισίνες, κουβάδες), ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία ναυαγοσώστη.

* Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε θαλάσσιες δραστηριότητες.

* Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται από την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

* Ιστορικό επιληψίας: Άνθρωποι με ιστορικό επιληψίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25/7