Για τις μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας και για τον χρόνο που χρειάζεται για να αναγεννηθεί ένα δάσος μίλησε στο parapolitika.gr ο δασολόγος Θεοφάνης Καραμπατζάκης.

Ο κ. Καραμπατζάκης μίλησε επίσης και για το φαινόμενο της αύξησης των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Όταν η χαλέπιος πεύκη καίγεται, τότε οι σπόροι πετάγονται στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου φυτρώνουν. Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει και το δάσος καεί στα περίπου 20 χρόνια τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αναγεννηθεί», είπε στην αρχή ο δασολόγος.

Αμέσως μετά ο ίδιος τόνισε τη σημαντικότητα του θεσμού του δασαρχείου και ότι ίσως θα πρέπει να αναλάβει και πάλι την αρμοδιότητα της καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών.

«Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες. Αυτό είναι και το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε. Θεωρώ ότι η Πυροσβεστική δεν είναι κατάλληλη για να σβήνει τις δασικές πυρκαγιές και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και περίπου 25 χρόνια. Υπάρχει ένα δόγμα και όλοι οι πυροσβέστες το ξέρουν. Τη φωτιά το πρώτο λεπτό τη σβήνουμε μ' ένα ποτήρι νερό, στα 3 λεπτά με έναν κουβά και στη μία ώρα θέλει ένα πυροσβεστικό όχημα», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Μέχρι και το 1998 που η δασική υπηρεσία είχε την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ο χειρισμός γινόταν καλύτερα. Η διαφορά ήταν ότι τότε η δασική υπηρεσία πήγαινε με πεζοπόρα τμήματα μέσα στο δάσος και εντόπιζε τη φωτιά και την αντιμετώπιζε με το που ξεκίναγε», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά ο ίδιος έκανε λόγο για μέτρα πρόληψης που πρέπει να παρθούν. «Πρόληψη εννοούμε ότι πρέπει να έχεις ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο, ώστε να υπάρχει καλή προσβασιμότητα, να υπάρχει καλή τροφοδοσία με νερό, να υπάρχουν πάντα περιπολίες, να έχουν απομακρυνθεί τα ξερά χόρτα-θάμνοι και να είναι κλαδεμένα τα δέντρα. Όλα αυτά τα παραπάνω τα κάνει η δασική υπηρεσία και έτσι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ώστε η φωτιά να αργήσει να επεκταθεί», είπε.

Επίσης, ο κ. Καραπατσάκης τόνισε ότι αρκετοί άνθρωποι που βιοπορίζονταν πιο παλιά από το δάσος πλέον δεν το κάνουν. Αυτό το γεγονός, όπως εξήγησε, οδηγεί στην παραμέληση των δασών.

«Θα πρέπει να τονιστεί και άλλος ένας σημαντικός παράγοντας. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την ύπαιθρο και οι περισσότεροι μένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή άλλα αστικά κέντρα. Παλαιότερα υπήρχαν κατσίκια ανθρώπων που έβρισκαν βοσκή μέσα στο δάσος. Αυτά έτρωγαν όλη αυτή την καύσιμη ύλη που συσσωρεύεται αυτή τη στιγμή.

Επίσης, υπήρχαν περισσότεροι ρητινοπαραγωγοί, οι οποίοι είχαν τα κομμάτια γης τους και πάντα φρόντιζαν να τα καθαρίζουν και άνοιγαν μονοπάτια. Κάθε μέρα αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί και πρόσεχαν το δάσος γιατί από αυτό ζούσαν», κατέληξε.