Ο Ντεμπά, ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που βρέθηκε στην Αθήνα από το Μάλι της Αφρικής πριν από 3 χρόνια, απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι κανένα όνειρο δεν είναι ανέφικτο αν προσπαθήσεις πολύ να το κάνεις πραγματικότητα και τώρα ετοιμάζεται να φοιτήσει στο τμήμα της Γαλλικής φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, όπου πέρασε μετά από σκληρή προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες μελέτης, για τις Πανελλαδικές.

«Πολλές ώρες. Μια μικρή προσπάθεια έκανα και ευτυχώς πέρασα εκεί που ήθελα. Δεν κατάφερα κάτι σπουδαίο». «Έβγαζε φωτογραφία στο κινητό του τα τετράδιά του και διάβαζε στο πούλμαν, το λεωφορείο, το τρένο», αναφέρει ο δάσκαλός του, Κοσμάς Δρακάτος.

Στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων, ο Ντεμπά είχε δίπλα του τον συνομήλικό του Αμάρ από τη Συρία. Και οι δικές του προσπάθειες επιβραβευθήκαν με μια υποτροφία σε ιδιωτικό κολέγιο σε σπουδές θεατρικής παιδείας και πολιτικών επιστημών. «Δε χάσαμε ποτέ την πειθαρχία μας».

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Και τα δυο παιδιά, 18 ετών σήμερα, δεν έχαναν μάθημα από το διαπολιτισμικό σχολείο όπου πήγαιναν κι όταν επέστρεφαν στη δομή ένας δάσκαλος αναλάμβανε να στηρίξει τις καθημερινές τους προσπάθειες που ξεκίνησαν από το μηδέν σε μια ξένη χώρα.

«Ο Ντεμπά είναι υπόδειγμα για εμάς, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία πλέον με τη νέα ρύθμιση που υπάρχει στον νέο κώδικα μετανάστευσης, ενισχύεται η ενταξιακή τους προοπτική γιατί μέσα από 3 χρόνια συμμετοχής, επιτυχημένης, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να έχουν 10 χρόνια άδεια διαμονής», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ.

Το μέλλον για τον Ντεμπά και τον Αμάρ διαγράφεται ευοίωνο, ένα μέλλον που δικαιούνται όλα τα παιδιά.