Στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» μίλησε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, για τις φωτιές στη Ρόδο, τη μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε, καθώς για το κύμα εθελοντισμού στο νησί της Ρόδου, τόσο στην επιχείρηση κατάσβεσης όσο και στη φιλοξενία όσων απεγκλωβίστηκαν από τις περιοχές όπου έγιναν οι εκκενώσεις.

«Όλα πήγαν γρήγορα και με ασφάλεια», ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, σχολιάζοντας την επιχείρηση εκκένωσης, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. «Οι περισσότεροι απ' όσους εκκένωσαν», συνέχισε ο Γιάννης Παππάς, «πέρασαν τη νύχτα σε σχολεία, γυμναστήρια και συνεδριακά κέντρα, που δημιουργήθηκαν για την περίσταση, άλλοι στα σαλόνια τριών φέρι μποτ».

Το ρεπορτάζ της «Le Figaro» επισημαίνει ότι οι επισκέπτες επαινούν τη «θρυλική ελληνική φιλοξενία», περιγράφοντας την αλληλεγγύη των ντόπιων που δεν δίστασαν να ανοίξουν τις πόρτες τους, να προσφέρουν φαγητό ή να καθοδηγήσουν τους τουρίστες που είχαν χαθεί. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές έγιναν εκκενώσεις περίπου 30.000 ανθρώπων, μεταξύ αυτών παιδιών που απειλούνταν από τις φλόγες, ενώ επισημαίνεται πως έδειξαν κατανόηση αντιμετωπίζοντας την κατάσταση. Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε υπό την άρτια οργάνωση των κρατικών αρχών με λεωφορεία, πούλμαν, και μέσω θαλάσσης από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και με τη βοήθεια 50 ημερόπλοιων που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ κρίιμη ήταν η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.