Στους πολίτες γύρισε η μισή παραλία της μικρής Σάντα Μαρία της Πάρου, ύστερα από τις τολμηρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του κόσμου του νησιού, αλλά και την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία διαμήνυσε μέσω του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών ότι δεν επρόκειτο να χαριστεί σε οποιονδήποτε και πως θα γίνονταν άμεσα έλεγχοι σε όλες τις παραλίες. 

Όπως φαίνεται, το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί τις ελεύθερες παραλίες την Τρίτη πήρε την πρώτη του νίκη, αφού φαίνεται πως οι ξαπλώστρες που καταλάμβαναν κάθε σπιθαμή της ακτής τώρα έφυγαν έστω από τη μισή παραλία.Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου -που είχε κλείσει πρακτικά όλη την παραλία- μάζεψε τη συντριπτική πλειονότητα από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία.Είναι το πρώτο δείγμα του αγώνα της Κίνησης Πολιτών Πάρου, που με δυναμικές κινητοποιήσεις «λογαριάστηκε» με μαγαζάτορες και μπράβους, διεκδικώντας την πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες του νησιού.Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, αφού σύμφωνα με τα όσα είπε νωρίτερα ο Χρήστος Γεωργούσης, μέλος της πρωτοβουλίας, κάποιοι από του μαγαζάτορες που είχαν κάνει κατάληψη στις παραλίες, «ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια».

Το χρονικό της κόντρας

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, είχε δώσει ήδη την Τρίτη (02/08) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21-24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές», προσθέτουν από το υπουργείο.

Χατζηδάκης: Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Το «κίνημα της πετσέτας» στα νησιά 


Σημειώνεται ότι οι εξαγγελίες του υπουργείου για εντατικούς ελέγχους και οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη ήρθαν ύστερα από πολλές καταγγελίες πολιτών για την περιοσμένη πρόσβασή τους στις παραλίες. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί και το «Κίνημα της Πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο και προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση

Συγκεκριμένα, στην Πάρο, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται, διότι δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, δηλαδή παραλία που δεν έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον δήμο τμήμα των παραλιών επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches».«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία "από τα κάτω" συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», επισημαίνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!», καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα.Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας», αναφέρει ακόμα η ομάδα.

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε από την πλευρά του μέλος της Κίνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ.


Παρέμβαση εισαγγελέα

Στο μεταξύ, η «φωνή» της Κίνησης είναι τόσο δυνατή, που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη, ζήτησε, με αφορμή καταγγελίες περί κατάληψης τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, οι εισαγγελείς να ελέγξουν αν παρεμποδίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων σε κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα και με παλαιότερη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.


«Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη των χώρων»

«Είναι μεγάλη χαρά για μας και ικανοποίηση ότι παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη χώρων στην παραλία /είχαμε κάνει έλεγχο με τη δημοτική μας αστυνομία, είχε κάνει έλεγχο και η Ελληνική Αστυνομία και η επιτροπή του δήμου, τα είχαμε στείλει στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου ως ορίζει η νομοθεσία», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Καταγγέλλουν σωματοφύλακες στις παραλίες και πανάκριβες ξαπλώστρες

O εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες / Save Paros Beaches, Χρήστος Γεωργούσης, που έχουν γίνει γνωστοί ως μέρος της πρωτοβουλίας του «κινήματος της πετσέτας», κατήγγειλε σωματοφύλακες στις παραλίες, έλλειψη παντελούς ελέγχου και πανάκριβες ξαπλώστρες που φτάνουν έως και τα 120 ευρώ. 

Ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις παραλίες της Πάρου, σημειώνοντας ότι «κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. «“Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει", είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η Αστυνομία ύστερα από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια».

Ο κ. Γεωργούσης καταλογίζει στον δήμο μεγάλη ανοχή. Ήδη του έχει στείλει γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη. Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει, σχεδιάζουν καντίνα, όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο, ενώ χαρακτηρίζει «θρασύτατους» ορισμένους επιχειρηματίες.

«Ο δήμαρχος απαντά “δεν έχουμε αρμοδιότητα”, το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο κ. Γεωργούσης, καταγγέλλοντας πως «είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η Αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Κάνει λόγο για σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις

Επιπλέον κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια. Όπως είπε, μάλιστα, η παραλία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενοικιάζεται, καθώς είναι δύο μέτρα. Ταυτόχρονα μίλησε για σωματοφύλακες που χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης είπε ότι οι λουόμενοι που θα επιλέξουν να μισθώσουν ένα σετ στη Σάντα Μαρία θα πρέπει να δώσουν 120 ευρώ για τις πρώτες θέσεις κοντά στο κύμα και 40 ευρώ για τις πίσω. Όμως, όπως επισημαίνει, «ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση, το οποίο δεν τηρείται φυσικά».

Ως προς τη στάση των Αρχών στο όλο ζήτημα, ο κ. Γεωργούσης ανέφερε τα εξής: «Η Αστυνομία, οι Αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής Αρχής ή την ενθάρρυνση του δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

Το απόγευμα της Τρίτης ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Οικολογικής Ομάδας, ανέφερε ο κ. Γεωργούσης, οι οποίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.