Αποτελέσματα είχαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Πάρου που ζητούσαν να πάρουν πίσω τις παραλίες που έχουν κατακλυστεί από ξαπλώστρες.

Η μαζική κινητοποίηση των πολιτών της Πάρου αλλά και άλλων νησιών της χώρας μας για την απελευθέρωση των παραλιών αποδείχθηκε καταλυτική στη μάχη κατά των εκεί επιχειρηματικών αυθαιρεσιών, με το «Κίνημα της πετσέτας» να σημειώνει την πρώτη του νίκη.

Σημειώνεται ότι στην Πάρο έχουν ήδη κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία.

«Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα της Ελλάδος, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο», τόνισε, από την πλευρά του, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες Δαμιανός Γαβαλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.Απειλές από σωματοφύλακες

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκανε λόγο για απειλές από σωματοφύλακες. «Με έχουν διώξει. Πήγα να κολυμπήσω και με έστειλαν στα βράχια και σε μια παραλία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα. Ορισμένοι είχαν διάφορους σωματοφύλακες εκεί», επισήμανε.

«Το έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας», δήλωσε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

Αγώνα για ελεύθερες παραλίες δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας

«Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει», λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες.

Στη Σέριφο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Στέλιο Λιβάνιο, παρά την εισαγγελική παρέμβαση για beach bar που λειτουργούσε παράνομα, ο κόσμος που πήγε για μπάνιο είδε συρματοπλέγματα.

Μάλιστα, είχε φθάσει να οδηγηθεί στο αυτόφωρο ο ίδιος ο δήμαρχος Σερίφου, που είχε σφραγίσει το κατάστημα ύστερα από δικαστική απόφαση την περασμένη Τετάρτη, λόγω μήνυσης της επιχείρησης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος.

Οι διαμαρτυρίες καθημερινά πληθαίνουν απ' όσους ζητούν το αυτονόητο.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προμηνύοντας εντατικούς ελέγχους σε παραλίες προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτές σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για κυρώσεις στους παραβάτες. Όπως σημειώνεται σε ελέγχους που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα. διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρεί άμεσα η έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από παραλίες.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21-24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι.

Έδωσα εντολή στη νέα γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Τσακαλώτος: Στηρίζουμε το «Κίνημα της Πετσέτας»

Για το κίνημα πολιτών που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ανάρτηση έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «στηρίζουμε το "Κίνημα της Πετσέτας"» και ανέφερε συγκεκριμένα για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες στην Πάρο ότι «οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διεκδικητής της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών» και εξέφρασε τη στήριξή του στους πολίτες που μάχονται «για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημόσιου χώρου γενικότερα».

Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Μια νίκη καταγράφηκε στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί της Πάρου.

Τα μέλη της Κίνησης συγκέντρωσαν από τη Διαύγεια στοιχεία για τις συμβάσεις και τις παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση και διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τ.μ. Οι κάτοικοι με το Κίνημα της Πετσέτας προχώρησαν στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημόσιου χώρου γενικότερα».

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις

Το ΚΚΕ «χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατοίκων και επισκεπτών νησιών και άλλων περιοχών της χώρας που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Η σημερινή άθλια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης αιγιαλού και παραλιών, δηλαδή της ανάγκης του λαού και της νεολαίας για αναψυχή, ακόμα και για ένα μπάνιο στη θάλασσα. Αυτή την εμπορευματοποίηση έχουν προωθήσει βήμα το βήμα και διαχρονικά, με νόμους και αποφάσεις τους, κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι, στο όνομα της περιβόητης “ανάπτυξης” και των “επενδύσεων”.

Επομένως, είναι προκλητικά τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των παραπάνω, πολύ περισσότερο που, με αφορμή εξοργιστικές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, περιορίζουν το πρόβλημα μόνο στη μη τήρηση της νομιμότητας, όταν αυτή ακριβώς η “νομιμότητα” που έχουν διαμορφώσει είναι που “στρώνει το έδαφος” και για τις αυθαιρεσίες», επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις (πρόστιμα, αφαιρέσεις αδειών, διαδικασία απόσυρσης ομπρελοκαθισμάτων κ.λπ.) στους καταπατητές επιχειρηματίες.

Καθαριότητα και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού -ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια- και υπηρεσιών στις παραλίες με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.
Να εγκατασταθούν κατάλληλες υποδομές και μέσα για την πρόσβαση των ΑμεΑ», καταλήγει το ΚΚΕ.