Συνεχείς νίκες καταγράφει το κίνημα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, που εξαπλώνεται σε όλες τις Κυκλάδες, αλλά και πέρα από αυτές.

Και μπορεί τα μέλη του να δυσανασχετούν με την ονομασία «κίνημα της πετσέτας» που τους αποδόθηκε, όμως είναι αλήθεια ότι απλώνουν, πια, ελεύθερα τις πετσέτες τους στην αμμουδιά, κερδίζοντας κάθε μέρα… «μέτρα» αιγιαλού από ιδιωτικές επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και ομπρέλες που -όπως όλα δείχνουν- έχουν καταλάβει χώρους παράνομα.

Παράνομες καταλήψεις

Μόνο στην Πάρο, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες της Πάρου μελέτησαν τις συμβάσεις από τη Διαύγεια και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους και διαπίστωσαν, όπως καταγγέλλουν, ότι ενώ έχουν παραχωρηθεί 7.186 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες, έχουν καλυφθεί συνολικά 18.800 τετραγωνικά, προκύπτουν, δηλαδή, 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στον Σκάι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν την απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ελέγχους.

«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε, ενώ διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και τον νόμο. «Η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα τα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία έχει, όμως, ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Πάντως, στη Νάξο το πράγμα «ξέφυγε» από την κατάληψη παράνομου χώρου στον αιγιαλό.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», σε παραλία του νησιού μπήκε εκσκαφέας και «ξήλωσε» τα βράχια, για να δημιουργηθεί χώρος για τις ξαπλώστρες του επιχειρηματία, που ήθελε να εκμεταλλευτεί τον αιγιαλό.
Οι κατά τόπους δημοτικοί άρχοντες κατηγορούνται ότι «κάνουν τα στραβά μάτια», ενώ στη Σέριφο ο δήμαρχος αποκαλύπτει ότι όταν προσπάθησε να κάνει έλεγχο, συνελήφθη ο ίδιος: «Σφραγίσαμε το κατάστημα, όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμηση», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

Σε όλη την Ελλάδα

Το «κίνημα της πετσέτας» φαίνεται πως εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη. Στα Χανιά, σε πρόσφατη δημόσια καταγγελία της η Πρωτοβουλία #save_falasarna («Σώστε τα Φαλάσαρνα») απευθύνει 10 καίρια ερωτήματα προς κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, καταγγέλλοντας όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη παραλία, κάνοντας λόγο για αυθαιρεσίες που, όπως λένε, δεν έχουν ελεγχθεί.

Ταυτόχρονα, στην Ηγουμενίτσα ξηλώθηκαν οι εγκαταστάσεις που είχαν τοποθετηθεί στην παραλία «Ελιά», ύστερα από κινητοποίηση περίπου 1.000 πολιτών, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών.

Σύμφωνα με το epiruspost, τη νύχτα της Τετάρτης ο επιχειρηματίας -και χωρίς όπως αναφέρουν πληροφορίες να υπάρξει καμία παρέμβαση- μάζεψε και απομάκρυνε εντελώς από την παραλία τόσο τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες όσο και την ξύλινη επένδυση και το πατάρι της… καντίνας που είχε τοποθετηθεί. Όμως, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, δεν υπάρχει άλλη «ελεύθερη» παραλία στην περιοχή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»