Μία ώρα απόσταση είναι με το καράβι η Νάξος από την Πάρο, ως εκ τούτου οι επιχειρηματίες που βάζουν κατά κόρον και κάθε σεζόν παρανόμως ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες του νησιού και σε χώρους που η πρόσβαση έπρεπε να είναι ελεύθερη και δωρεάν, ανασκουμπώθηκαν. 

Άπαξ και το «Κίνημα της Πετσέτας» έδωσε ώθηση ώστε η πολιτεία να επέμβει δυναμικά και με τη Μικρή Σάντα Μαρία να «αποψιλώνεται», οι έλεγχοι έμοιαζαν νομοτελειακοί και τα πρόστιμα προμηνύονται βαριά για τους παραβάτες. Υπό αυτό το πρίσμα, στην παραλία Άγιος Προκόπης, τη μεγάλη ακτογραμμή της Πλάκας, αλλά και την Αγία Άννα, άδειασαν τα μέρη που δεν επιτρέπονται... έπιπλα παραλίας. 

Μάλιστα, στην Πλάκα περίοικοι αντιλήφθηκαν φορτηγά χωρίς πινακίδες να φορτώνουν ξαπλώστρες από τα παραλιακά καταστήματα.



Η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε την Πέμπτη ότι «στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο», όπως ανέφερε «είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κ.λπ.»



ψ Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα: «Μέσα στο νερό μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας»!





Η κ. Αδριανοπούλου τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

Οι Κυκλάδες είναι το επίνειο του ελληνικού τουρισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν εντατικοποιούνται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι. Σύμφωνα με καταγγελία πολιτών, παραλία στη Φωκίδα παραλία στη Φωκίδα έχει τσιμεντοποιηθεί παράνομα.