Διαστάσεις έχει πάρει το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες, που ξεκίνησε στην Πάρο και πλέον έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, μετά τα περιστατικά αυθαιρεσίας με την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού.

Με κυβερνητική παρέμβαση ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις και ήδη έχουν κλείσει κάποιες. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (03/08), η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», σημείωσε πως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο, όπως είπε, αφορά στο κοινό φαινόμενο με τις «ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%». Ωστόσο, υποστήριξε, πως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, με πέργκολες, εξέδρες κ.λπ.

Υπογράμμισε ότι δυστυχώς η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. Η κ. Ανδριανοπούλου αποκάλυψε πως «μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας». Τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

Δείτε βίντεο:


Σέριφος: Συνελήφθη ο δήμαρχος που «σφράγισε» κατάστημα

Στη Σέριφο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης περιέγραψε στην ΕΡΤ πως ο ίδιος κατέληξε να συλληφθεί. Όπως ανέφερε, υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί: «Σφραγίσαμε το κατάστημα, όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμηση».

«Πήγαμε να επιβάλουμε τον νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών Αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι», λέει ο δήμαρχος. Ωστόσο, όπως είπε, η κατάληψη των παραλιών δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο. «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα, ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου», σημείωσε.

Δείτε βίντεο:


Με πληροφορίες από ΕΡΤ