Κενά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε τον χώρο των αποθηκών πυρομαχικών, ανοικτού και κλειστού τύπου, στη Νέα Αγχίαλο, διαπιστώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που παραδόθηκε χτες το πρωί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Το πόρισμα συντάχθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την ευρύτερη περιοχή, την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στην Περιοχή Πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, όταν η δασική πυρκαγιά που μαινόταν από την προηγούμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή προσέγγισε την περιοχή όπου είχαν αποθηκευτεί τα πυρομαχικά σε ανοιχτό όρυγμα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο. Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Επίσης, σημειώνεται ότι η μικρή αντιπυρική ζώνη γύρω από τις αποθήκες δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βόρειου τομέα των αποθηκών. Οι εν λόγω κλίνες (παλέτες) ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά βόμβες γενικής χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Είναι προφανές ότι στο μέρος του πορίσματος που αποδεσμεύτηκε δεν ονοματίζονται υπεύθυνοι, όμως, όπως επισημαίνεται, υπεύθυνοι για τις παραλείψεις και αμέλειες είναι στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που καταγράφονται στο πόρισμα και θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

Το πλήγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η έκρηξη στην αποθήκη της 111 είναι αλήθεια ότι προξένησε μεγάλη έκπληξη και σημαντικό πλήγμα στο ηθικό όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Εφόσον οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή είχαν ξεκινήσει ήδη από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, πριν από το ατύχημα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα. Θεωρείται, εν ολίγοις, δεδομένο ότι καταγράφηκαν «σημάδια» αδράνειας εκ μέρους της υπηρεσίας φύλαξης του στρατοπέδου, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκε.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη ήταν οι πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης. Οι βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς. Αντίθετα, δεν επηρεάστηκαν καθόλου οι υπόγειες αποθήκες τύπου ΝΑΤΟ της μονάδας.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, μετατιθέμενος στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Για την Πολεμική Αεροπορία η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είναι ένας από τους πυλώνες της ελληνικής άμυνας, καθώς σχεδόν τα μισά F-16 που διαθέτει εδρεύουν σε αυτή. Το τελευταίο ατύχημα λοιπόν έδειξε ότι είναι σημαντική η προμήθεια νέων αεροσκαφών, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αναβάθμιση των δομών υποστήριξης, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υπολείπονται σε ποιότητα των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά το ατύχημα στη μονάδα της Νέας Αγχιάλου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, ξεκίνησε ουσιαστικούς ελέγχους πυρασφάλειας, προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα και να επιδιορθωθούν σε μια σειρά από κρίσιμες μονάδες.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ