«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα που εμφανίζονται μετά την επιστροφή πολλών ταξιδιωτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής που προβληματίζει τους ειδικούς.

«Στην Ελλάδα και σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης έχουμε μια αύξηση του κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία ήταν πιο μεγάλη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να μην πανικοβαλλόμαστε. Πάντοτε ο κορονοϊός θα κάνει μικροεξάρσεις και υφέσεις», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τη Χριστίνα Βίδου.

Μιλώντας για το καινούργιο στέλεχος με την ονομασία Eris, ανέφερε ότι μειώνει λίγο και την ικανότητα της ανοσίας μας, γι’ αυτό και υπενθύμισε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από το εμβόλιο για τη μεταδοτική νόσο.

«Όταν έχω να ζυγίσω το κόστος και το όφελος, το όφελος από το εμβόλιο είναι πολλαπλάσιο», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Όσον αφορά τα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη νέα μετάλλαξη, δήλωσε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό που, όπως τόνισε, «δεν θα εξαφανιστεί. Εμείς θα πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε. Ήδη έχουν ανακοινωθεί και έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια από τις ΗΠΑ στην έρευνα για τα εμβόλια, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα για τον κορονοϊό, που θα βοηθήσουν να αποκτήσουμε και νέα εργαλεία. Μέχρι τότε, το καλύτερο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το νέο εμβόλιο που θα έρθει, συν τα αντιικά φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα».

Ερωτηθείς για το σύνδρομο long covid που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, επισήμανε ότι η μειωμένη απόδοση στα πνευματικά μας καθήκοντα, η συχνή ζαλάδα, η κόπωση είναι ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα.

«Η καλύτερη παρέμβασή μας είναι η αποφυγή της νόσησης που γίνεται με προσοχή και εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν ιατρεία για την παρακολούθηση των ασθενών που αναρρώνουν από την ασθένεια.