Στη στήριξη των κατοίκων και στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου επικεντρώνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προκειμένου ταχύτατα να αποζημιωθούν οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποίησε άμεσα το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί την αναθεώρηση των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, με σκοπό την αυστηροποίηση των ποινών για σοβαρά αδικήματα όπως ο εμπρησμός. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, ούτως ώστε εφεξής οι εμπρηστές να εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλά σήμερα στα «Παραπολιτικά» για την ανταπόκριση της Πολιτείας στους πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ επισημαίνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι καταβολές αποζημιώσεων εντός του Αυγούστου.

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Αρχικά, με την αποστολή στο πεδίο -όταν ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία πυρόσβεσης των πυρκαγιών- κλιμακίων αυτοψιών και καταγραφής από τη νέα Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Μέσα σε λίγες, λοιπόν, ημέρες πραγματοποιήθηκαν κοντά στις 550 αυτοψίες από τα κλιμάκια του υπουργείου, με αντίστοιχο έργο και από τον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, με τις αναστολές σε φορολογικές υποχρεώσεις, σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις και σε συμβάσεις εργασίας με αντίστοιχη επίδοση προς τους εργαζομένους. Συνάμα, σε λίγες ημέρες έγινε άμεσα η προεργασία (σ.σ.: Ανοιξε την Πέμπτη η πλατφόρμα) για την παροχή της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr αφορά την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, 10.000 ευρώ και 5.000 ευρώ, και έναντι της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 4.000 ευρώ και 2.000 ευρώ - ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Στόχος είναι, μετά τις σχετικές διασταυρώσεις, οι καταβολές να αρχίσουν μέσα στον Αύγουστο. Προχωρούν και όλα τα άλλα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, χωρίς να χαλαρώνουν οι ρυθμοί. Αντιθέτως, κινούμαστε κάθε φορά όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε η αρωγή να φτάσει σε αυτούς και εκεί που την έχουν ανάγκη», αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος.

Καταγραφή ζημιών 

Την ίδια ώρα, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο και στις περιοχές που αντιμετώπισαν τον πύρινο εφιάλτη, ολοκληρώνοντας τη βασική φάση της καταγραφής των ζημιών στην Αττική, την Κορινθία και το νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Ρόδο από τις 45 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο δήμων 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 22 ως προσωρινά -μέχρι να επισκευαστούν- ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 17 ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Αντίστοιχα, από τις 344 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, Τανάγρας, 112 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 102 ως προσωρινά -μέχρι να επισκευαστούν- ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 130 ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Για τη Ρόδο, η οποία έζησε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, με τις φωτιές να καίνε από τις 18 Ιουλίου και για εννέα ημέρες, η κυβέρνηση έχει μπροστά της το μεγάλο στοίχημα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο νησί της Δωδεκανήσου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο βρετανικό κανάλι ITV μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών στη Ρόδο για όσους τουρίστες αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραμονή τους στο νησί εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα σκαριά είναι πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τη Ρόδο, στα πρότυπα του αντίστοιχου που είχε εφαρμοστεί για τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, με συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8