«Δεν μπορεί να φτάσει ένα κομβόι ανενόχλητο στην Αττική και να μπει μέσα. Ενημερώθηκαν για την παρουσία τους; Καταρχήν, αριθμοί αυτοκινήτων Κροάτικοι, αλίμονο, υπάρχει απαγόρευση από την UEFA. Πέρασε από πόσους νομούς αυτή η πομπή. Δεν τους σταμάτησαν; Δεν ενημέρωσαν; Ενημερώθηκαν;» διερωτήθη ο Γιώργος Καλλιακμάνης,πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, αναφερόμενος στις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» μετην Χριστίνα Βίδου, σχετικά με τη διέλευση των Κροατών χούλιγκανς.

 «Η αστυνομία οφείλει να προλαμβάνει» τόνισε ο κ. Καλλιακμάνης, όπως επίσης, προσέθεσε, η αστυνομία έχει υποχρέωση να αποτρέψει επεισόδια.

 «Πρέπει να προστατέψει τον πολίτη. Κάτι έγινε λάθος στο σχεδιασμό. Όποιος έκανε το λάθος θα πρέπει να επωμιστεί και τις ευθύνες. Δεν μπορείς να έχεις μόνο θέσεις ευθύνης, να λες είμαι στρατηγός και φοράω γαλόνια και διατάζω. Όποιος έχει την ευθύνη που δεν ενημέρωσε την Αττική ότι αυτοί οι άνθρωποι κινούνται και έρχονται προς την Αττική, θα πρέπει να πάει σπίτι του χθες και όχι μόνο, από τη στιγμή που χάθηκε ένας νέος άνθρωπος» συμπλήρωσε.

 «Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ευθύνες. Και δεν είναι απλώς μια ομάδα, ήταν μια συγκροτημένη ομάδα πολλών ατόμων που λειτούργησαν πολύ πονηρά, πέρασαν από Κακαβιά σαν τουρίστες, κατόπιν όμως έφτιαξαν έναν κομβόι. Όφειλαν κάποιοι, από τη στιγμή που υπήρχαν αυτά τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης συγκεκριμένων οπαδών, άλλο και αυτό πάλι, η UEFAδηλαδή, σε πέντε περιπτώσεις αγώνων απαγόρευσε τη μετακίνηση οπαδών συγκεκριμένων ομάδων, δηλαδή αποδέχεται ότι υπάρχει εγκληματικότητα, ότι υπάρχει πρόβλημα. Τι κάνει; Τίποτα. Κανείς δεν κάνει τίποτα. Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές. Αλλά έδειξε ότι δεν πτοεί η αυστηροποίηση των ποινών. Το λέμε και το ξαναλέμε. Νομίζουμε ότι όταν απειλεί μια μεγάλη ποινή, ότι θα αποτρέψει τον οπαδό, αυτόν τον θερμόαιμο, τον χρήσιμο ηλίθιο που κάποιοι τον χρησιμοποιούν, ποιοι ας το πουν άλλοι, δε θα το πω εγώ, ανεξαρτήτου ομάδας, χώρας, γιατί ότι αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο» συνέχισε ο κ. Καλλιακμάνης.

 «Αυτοί ήταν φασίστες, το λέω έχοντας πλήρη γνώση τι λέω, φασίστες από την Κροατία οι οποίοι ήταν το ντύσιμό τους λες και ήταν στρατός με μαύρα ρούχα, κοντοκουρεμένοι και είχαν μαζί τους αντικείμενα προς χρήση για εγκληματικές πράξεις, μαχαίρια, ρόπαλα και κοντάρια κλπ, λένε πολλοί ότι μπορεί να τα πήραν από εδώ, αλλά μπορεί να τα είχαν και μαζί τους γιατί η Κροατία από τον Μάρτιο έχει μπει στο Σένγκεν, άρα ελεύθερη διακίνηση επιβατών χωρίς κανένα έλεγχο, δεν μπορείς να αποτρέψεις σε κάποιον να περάσει τα σύνορα» ανέφερε ακόμα.

Υπήρχαν αστυνομικοί σε συνδέσμους ομάδας της οποίας οι χούλιγκανς είναι “αδελφοποιημένοι”

 «Καταρχήν έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση από τις κροατικές αρχές ότι έρχονται οι συγκεκριμένοι, γιατί στην Κακαβιά δεν περνάνε από έλεγχο, δεν περνάνε από αστυνομία, δεν περνάνε από τελωνείο. Ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και οικονομικών αγαθών χωρίς έλεγχο κανένα, αυτό σημαίνει Σένγκεν. Λοιπόν, θα έπρεπε να ενημερώσουν οι κροατικές αρχές ότι έρχονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έρχονται γι’ αυτό το λόγο, που είναι οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας, γιατί οι περισσότεροι έχουν ποινικό παρελθόν στην Κροατία, το 90%, το λέω με σιγουριά» επισήμανε ο κ. Καλλιακμάνης.

 «Όμως όφειλαν κάποιοι, όταν αυτοί έφτιαξαν πολύ μεγάλη ομάδα και κινούνταν στην εθνική οδό, να ενημερώσουν και να προσαρμοστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας, που είχε καταρτιστεί με προσοχή, υπήρχαν αστυνομικοί σε συνδέσμους συγκεκριμένης ομάδας, της οποίας οι χούλιγκαν είναι αδελφοποιημένοι» σημείωσε ο κ. Καλλιακμάνης.

Αφού μπήκαν στα σύνορα κατόπιν θα μπορούσε η αστυνομία να τους σταματήσει, προσέθεσε. «Μπορεί να μην είχαν μαζί τους σημαίες και κασκόλ προφανώς, για να μην προδοθούν, αλλά σίγουρα αν έψαχναν τα πορτ μπαγκάζ θα έβρισκαν μαχαίρια, θα έβρισκαν στειλιάρια» υποστήριξε.

Δεν έπρεπε να μπουν στην Αττική, οι χούλιγκανς, έπρεπε να υπάρχει επιτήρηση στο κομβόι και να το σταματήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Καλλιακμάνη. «Και από τη στιγμή που βλέπουν ότι έχουν μαζί γκλομπ, γιατί δεν μπορεί να μην είχαν, δεν μπορεί να τους τα προμήθευσαν όλα εδώ, που κάποιοι λένε, γιατί καταρχήν από τις 98 προσαγωγές-συλλήψεις οι 96 είναι αλλοδαποί. Δύο είναι Έλληνες. Αν συμμετείχαν και οπαδοί ελληνικής ομάδας να το δούμε, αν υπήρχαν και χούλιγκαν ελληνικής ομάδας να το δούμε» συνέχισε.

Αναφερόμενους στους γονείς του άτυχου νέου, είπε χαρακτηριστικά «αυτοί οι άνθρωποι τραβάνε τον Γολγοθά, όσο και να λέμε όλοι οι άλλοι, πω πω τι έγινε, σκότωσαν ένα νέο παιδί, οι δικοί του άνθρωποι βιώνουν τον πόνο. Σε αυτούς τους ανθρώπους δε μπορείς να πεις τίποτα. Τι να πεις; Ένα παιδί σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη γιατί κάποιοι παλιάνθρωποι, κάποιοι δολοφόνοι πήγαν και τον μαχαίρωσαν. Και σε αυτή την περίπτωση ένα παιδί που έπινε καφέ μετά την προπόνηση των δύο ομάδων ,που φαινόταν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, επειδή είχε περάσει ήδη μια ώρα, μια μεγάλη συγκροτημένη ομάδα δολοφόνων επιτέθηκε, τον μαχαίρωσε στο μπράτσο, χτύπησε κεντρική αρτηρία και το παιδί πέθανε. Και είναι ακόμα άλλα οκτώ άτομα. Απ’  ό,τι άκουσα, ένας 17χρονος κινδυνεύει. Δηλαδή όλο αυτό το πράγμα πρέπει να μαζευτεί».

 «Βλέπαμε χούλιγκανς που έρχονταν για να κάνουν πρόβλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που δεν είχαν να κάνουν με ομάδες, φαίνονταν ότι έρχονται για επεισόδια, λειτουργούσαμε, ενημερώναμε ο ένας τον άλλον» σημείωσε ο κ. Καλλιακμάνης, διερωτώμενος πώς δεν ενημερώθηκε κανείς στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 «Και βλέπεις όλη η ΓΑΔΑ να προσπαθούν τελευταία στιγμή να δουν πώς θα προσαρμόσουν το σχέδιο πάνω σε αυτό, ότι μπήκαν στην Αττική 150 άτομα» τόνισε.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για την απομάκρυνση επτά αξιωματικών από τις θέσεις τους εξαιτίας των αιματηρών επεισοδίων, ο κ. Καλλιακμάνης δήλωσε «καλά κάνανε, έτσι πρέπει να λειτουργεί η κεντρική εξουσία, να παίρνει κεφάλια εκεί που δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους» ενώ αναφορικά με τον δράστη που κατάφερε το θανάσιμο πλήγμα στον 29χρονο, σημείωσε «δεν ξέρουμε ο δολοφόνος αν ήταν Έλληνας ή Κροάτης». 

ΠΗΓΗ ΕΡΤ