Ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν οι τέσσερις Έλληνες εκ των 98 συλληφθέντων συνολικά για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (07/08) στη Νέα Φιλαδέλφεια και κόστισαν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη, φίλαθλο της ΑΕΚ.

Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν μέχρι και πριν από λίγο σε θέση ακόμα να δώσει κατάθεση. Οι υπόλοιποι 94 κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο (09/08) στον εισαγγελέα, ενώ λαμβάνεται γενετικό υλικό για DNA από όλους σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη, φίλαθλου της ΑΕΚ.

Dolofonia_NeaFiladelfia1
Dolofonia_NeaFiladelfia2

Εξονυχιστικοί έλεγχοι και προσαγωγές

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από την χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.

Γύρω στις 16.00 το απόγευμα προσήχθη στον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά ένας 20χρονος Κροάτης, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο για τα Τίρανα και κρατείται προκειμένου να εξακριβωθεί αν εμπλέκεται στα χτεσινά επεισόδια. Σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι top-channel.tv πρόκειται για έναν νεαρό Κροάτη ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει από την Ελλάδα και θεωρείται πως συμμετείχε στα επεισόδια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στην αστυνομική υποδιεύθυνση Ιωαννίνων όπου και ανακρίνεται.

Sillipsi_Kroati


7 συλλήψεις στα σύνορα των Ευζώνων

Επίσης, στους Ευζώνους συνελήφθησαν επτά Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία για ανάμειξη στα χτεσινά επεισόδια, αλλά στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι' αυτό κρατούνται και θα οδγηθούν στον εισαγγελέα.

9 προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Επίσης, νωρίτερα σήμερα (08/08) στους Αμπελοκήπους έγιναν συνολικά εννέα προσαγωγές Κροατών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των χούλιγκαν.

Ήταν γνωστή η έλευση των χούλιγκανς

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ΕΛΑΣ γνώριζε από μέρες για την έλευση των χούλιγκανς. Στο μεταξύ, στο φως ήρθαν έγγραφα – ντοκουμέντα που γνωστοποιούσαν την έλευση των Κροατών χούλιγκαν στην “OPAP Αρένα“.

Η ΕΡΤ επισημαίνει ακόμα ότι ο 29χρονος αδικοχαμένος δέχτηκε μια μαχαιριά και συνέχιζαν να τον χτυπούν. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη που μαχαίρωσε θανάσιμα τον Μιχάλη συνεχίζονται, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα για να εντοπιστούν και άλλοι εμπλεκόμενοι.


«Europol και Interpol ενημέρωσαν έγκαιρα την Ελλάδα για τους οπαδούς της Ντινάμο», λένε οι Κροάτες

Οι Κροάτες αποκάλυψαν πως ενημέρωσαν από την αρχή την Ελλάδα για την κάθοδο των εκατοντάδων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, προς τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά την ίδια στιγμή σφυρίζουν αδιάφορα αναφορικά με τις δικές τους ευθύνες.

Παρά την απαγόρευση της UEFA, από 100 έως 120 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρέθηκαν αργά τη Δευτέρα κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ για μια απόλυτα δολοφονική και οργανωμένη επίθεση εναντίον των φίλων της Ένωσης που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη και τον σοβαρό τραυματισμό αρκετών ακόμα.

Όπως λένε οι Κροάτες «δεν είναι σαφές πώς μια τόσο μεγάλη ομάδα οπαδών κατάφερε να διασχίσει ολόκληρη τη χώρα και να φτάσει στην Αθήνα και τώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας έδωσε διευκρινήσεις για την υπόθεση».

Το κροατικό μέσο Jutarnji αναφέρει πως η αστυνομίας της Κροατίας έστειλε έγκαιρα όλες τις πληροφορίες μέσω Europol και Interpol για τις επιχειρησιακές πληροφορίες που είχε και τους οπαδούς που βρίσκονταν στα σύνορα. Παράλληλα σημειώνουν, σφυρίζοντας ουσιαστικά αδιάφορα σχετικά με τις ευθύνες τους, πως δεν «υπήρχε νομική βάση με την οποία οι τοπικές Αρχές να σταματήσουν στα σύνορα της Κροατίας τους οπαδούς της Ντιναμό που κατευθύνονταν προς την Αθήνα».

Πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας λέει ότι οι χούλιγκαν πήγαν στην Ελλάδα διάσπαρτοι σε μικρότερες ομάδες ώστε να μην φτάνουν όλοι στο ίδιο συνοριακό πέρασμα την ίδια στιγμή. «Δεν υπήρχε λόγος να τους απαγορεύσουμε να φύγουν από τη χώρα» λένε από το υπουργείο εσωτερικών της Κροατίας και εξηγούν πώς μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να πει πως πάει ταξίδι αναψυχής στα Βαλκάνια.

Τέλος, από την Κροατία υποστηρίζουν ότι «Η αστυνομία μας έκανε ό,τι μπορούσε - διαβίβασε έγκαιρα τις πληροφορίες, βάσει των οποίων η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε να προετοιμαστεί για τις συγκρούσεις οπαδών που θα ακολουθήσουν».

Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι έρχονται Κροάτες χούλιγκανς

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, οι αρχές του Μαυροβουνίου στις 09:22 το πρωί της Δευτέρας έστειλαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δισέλιδο έγγραφο μέσω του οποίου ενημέρωναν ότι πέρασαν τα σύνορα και είχαν προορισμό την Αθήνα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «risky fans».

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», τονίζει η ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σήμα αναγράφεται όχι μόνο η πληροφορία και ο αριθμός των ατόμων αλλά και οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται πως πρόσωπο που ασχολείται με την υπόθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μόνο που δεν ξέραμε είναι τι αριθμό παπούτσι φοράνε».

ΣΤΑΣΥ: Ενημερώσαμε για την είσοδο των Κροατών στη γραμμή 1 του Μετρό

Διευκρινίσεις για τη μετακίνηση της ομάδας των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με συρμό της γραμμής 1 του Μετρό, έδωσε η ΣΤΑΣΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Aναφορικά με την παρουσία ομάδας ατόμων το βράδυ της Δευτέρας 07/08/2023 στη Γραμμή 1 του Μετρό, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό “Ειρήνη” και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη.

Το χρονικό

Στη άγρια συμπλοκή των Κροατών οπαδών της Ντιναμό με τους οπαδούς της ΑΕΚ, ο 29χρονος δέχτηκε χτυπήματα με μαχαίρι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι θερμοάιμοι οπαδοί εκσφενδόνιζαν πέτρες, αλλά και επιτέθηκαν με καδρόνια, σε ότι έβρισκαν μπροστά τους. Από τη μανία τους δεν γλίτωσε και ένα όχημα το οποίο ήταν παρκαρισμένο και ο ιδιοκτήτης δεν κατάφερε να το σώσει ενώ στο σημείο βρέθηκαν και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τη φωτιά που άναψαν.

Για την αιματηρή συμπλοκή οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας:

«Ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων».

Τα επεισόδια σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διαδραματίστηκαν μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Οι Κροάτες, παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών που είχε αποφασίσει η UEFA έφτασαν οδικώς από το Ζαγκρεμπ στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ