Τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας βρεφώνωαρίων και παράνομων υιοθεσιώνμε έδρα τα Χανιά.

Οι έξι από αυτές τις συλλήψεις έγιναν στα Χανιά, οι δύο στην Αθήνα και η μία στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, καθώς η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με το neakriti, εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχε ιεραρχία και διακριτούς ρόλους είναι ένας Χανιώτης γυναικολόγος, ιδιοκτήτης κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίος και συνελήφθη.

Ακόμα, συνελήφθησαν ένας γιατρός-εμβρυολόγος του Κέντρου, μία υπάλληλος γραμματείας, μία υπήκοος Ρουμανίας υπάλληλος γραφείου, μία βιολόγος και ακόμα μία υπάλληλος του Κέντρου.

Επιπλέον, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο γυναίκες ρουμανικής υπηκοότητας, την ώρα που γινόταν η παράδοση βρέφους.

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη μία Γεωργιανή που δρούσε ως μεσίτρια, έχοντας αναλάβει να βρίσκει γυναίκες από τα βόρεια και να τις μεταφέρει στα Χανιά.

Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που αφορούν σε νομιμοποίηση γεννήσεων.

Σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως.


Στα €70.000 η «ταρίφα» για κάθε βρέφος

Όπως γράφει το neakriti.gr, εκτός από την εμπλοκή των παραπάνω, εξετάζεται επίσης η συμμετοχή στο κύκλωμα ενός δικηγόρου και ενός συμβολαιογράφου.

Παράλληλα, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς την άνοιξη του 2009 ο ένας εκ των γιατρών που ερευνώνται από την Αστυνομία είχε κάνει δηλώσεις στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ζευγάρια Ιταλών έρχονται στην Κρήτη, προκειμένου να γίνουν γονείς, με τη βοήθεια παρένθετων μητέρων, όπως αποκαλύπτει το creta24.gr.

Τότε, στην ιταλική εφημερίδα αναφερόταν ότι το κόστος για την «ενοικίαση» μιας παρένθετης μητέρας άγγιζε τις 9.000 ευρώ. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος γιατρός της Κρήτης, σε δηλώσεις του τότε, είχε πει ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται οι μελλοντικοί γονείς μαζί με την παρένθετη μητέρα για να αναπτύξουν καλές σχέσεις.

Πληροφορίες τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ασφάλεια Χανίων ανέφεραν πως δεν ακολουθούνταν οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες για τις παρένθετες μητέρες ούτε και για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ποσά που φτάνουν έως και τις 70.000 ευρώ, με τις αστυνομικές Αρχές να εξετάζουν αν αυτές οι τιμές είναι νόμιμες ή παράνομες.


Η ΕΛ.ΑΣ. «δούλευε» την υπόθεση επί τουλάχιστον 6 μήνες

Όπως έγραψε το Creta24, την υπόθεση «δούλευε» επί τουλάχιστον 6 μήνες το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν πληροφορίες ότι γίνονταν και σύμφωνα συμβίωσης ώστε να εμφανίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, μετά διέλυαν τον «γάμο» και επέστρεφαν στις χώρες τους.