Η κλιματική αλλαγή δείχνει ξανά τα δόντια της. Οι πυρκαγιές που μάστιζαν τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα δεν γεννούν -πρώτιστα- ερωτήματα μόνο για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και για το κατά πόσον το εθνικό τουριστικό προϊόν θα παραμείνει το ίδιο.

Ερωτήματα που πλέον βρίσκονται στον ορίζοντα είναι το αν οι ταξιδιώτες, λόγω των νέων καιρικών συνθηκών, θα μετακυλίσουν το διάστημα των διακοπών τους, όπως για παράδειγμα το φθινόπωρο ή την άνοιξη, με σκοπό να αποφύγουν την αφόρητη ζέστη, αλλά και το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων των καταστροφών. Στοιχεία της ETC (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών) απαντούν στο ερώτημα που φαίνεται ήδη να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς την περιοχή της Μεσογείου έχει μειωθεί ήδη κατά 10% από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο συγκριτικά με το 2022. Το γεγονός αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και μετά τη δήλωση του επικεφαλής της ETC, Miguel Sanz, που ανέφερε ότι «οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα έχουν στο μέλλον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη».

10% έχει μειωθεί ο αριθμός όσων σκοπεύουν να ταξιδεύουν προς την περιοχή της Μεσογείου - 7,6% των ταξιδιωτών θεωρεί τα ακραία καιρικά φαινόµενα ως βασικό αίτιο ανησυχίας


Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του Copernicus (πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Κομισιόν για την παρατήρηση του περιβάλλοντος) αναφέρει ότι οι εποχές (ημερολογιακά) έχουν μετακινηθεί κατά δύο μήνες μετά, ενδεικτικό της μετατόπισης του κλίματος. Ως εκ τούτου και ως συνέχεια αυτού, η έκθεση της ETC αναδεικνύει ότι το 7,6% των ταξιδιωτών θεωρεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως βασικό αίτιο ανησυχίας για ταξίδια το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου.

Αποτρεπτικός παράγοντας

Την ίδια στιγμή, προορισμοί όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Τσεχία και η Ιρλανδία έχουν αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, τη στιγμή που οι αυξημένες θερμοκρασίες αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για ένα καλοκαιρινό ταξίδι στον Νότο. Σε αυτό το πλαίσιο, η γαλλική «Liberation» παραθέτει την άποψη ότι η Μεσόγειος ενδέχεται να γίνει λιγότερο ελκυστικός τουριστκός προορισµός.

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι προτιµήσεις τους θα αλλάξουν και θα πηγαίνουν στις ακτές του Ατλαντικού, όπου το κλίµα θα είναι µεσογειακό σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, ή στα βουνά», αναφέρουν επιστήµονες


Το άρθρο, βασιζόµενο στη µελέτη εµπειρογνωµόνων της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίµατος (IPCC), επισηµαίνει ότι περιοχές όπως η Ελλάδα «βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της κλιµατικής αλλαγής... Αυτό µπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ταξιδιώτες». Επισηµαίνεται ακόµα ότι οι προορισµοί θα προσαρµοστούν σε περιοχές όπως του Ατλαντικού, αντί της Μεσογείου, όπου το κλίµα σε 20 ή 30 χρόνια αναµένεται να είναι σαν το µεσογειακό, ενώ η Μεσόγειος εκτιµάται ότι θα προτιµάται κυρίως την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Επίσης, σηµαντικό είναι να τονιστεί ότι ο κλιµατολόγος Βόλφγκανγκ Κράµερ, εξειδικευµένος σε θέµατα κλιµατικής αλλαγής στη Μεσόγειο, κάνει λόγο για διαδικασία «τροπικοποίησης» της Μεσογείου Θάλασσας, µε αυξανόµενη θερµοκρασία του νερού, ενώ θέτει ερωτήµατα σε σχέση µε την ικανότητα επιβίωσης του τουρισµού στο νέο κλίµα.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνουν οι επιστήµονες απέναντι στις νέες αυτές συνθήκες βρίσκεται -σύµφωνα µε τη γαλλική εφηµερίδα- και η προσαρµογή των περιόδων ταξιδιού και των προορισµών στους καύσωνες. «Οι τουρίστες θα προτιµήσουν να πάνε σε άλλες περιοχές παρά να υποφέρουν στις µεσογειακές ακτές. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι προτιµήσεις τους θα αλλάξουν και θα πηγαίνουν στις ακτές του Ατλαντικού, όπου το κλίµα θα είναι µεσογειακό σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, ή στα βουνά», αναφέρεται. Οσον αφορά τη λεκάνη της Μεσογείου, θα µπορούσε να είναι πιο δηµοφιλής και πιο προσιτή την άνοιξη και το φθινόπωρο, καταλήγει το δηµοσίευµα της «Liberation».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8