Την επιστροφή του ακινήτου που δώρισε στην Κιβωτό του Κόσµου το 2017 ζητάει µε αγωγή που κατέθεσε στο Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο επιχειρηµατίας Κωνσταντίνος Λούλης. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισµό του Ανω Βόλου και ανήκε στην πρώην σύζυγο του επιχειρηµατία, Ολγα Μάνου. Είναι το δεύτερο οίκηµα που ο κ. Λούλης είχε εκχωρήσει στην οργάνωση, την οποία ίδρυσε ο πατέρας Αντώνιος, µε στόχο να στεγαστούν σε αυτό παιδιά που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσµου. Εξι χρόνια, ωστόσο, µετά τη δωρεά, όπως επισηµαίνεται στην αγωγή, το εν λόγω ακίνητο «ουδέποτε αφιερώθηκε στον σκοπό της δωρεάς» και «ποτέ δεν χρησιµοποιήθηκε ως χώρος φιλοξενίας παιδιών», µε αποτέλεσµα ο κ. Λούλης να επισηµαίνει πως µε απογοήτευση διαπίστωσε ότι το εντυπωσιακό σπίτι, παρά τις επισκευές που έγιναν σε αυτό για να µπορεί να φιλοξενήσει τα παιδιά, «παραµένει αναξιοποίητο», «υφίσταται τις αναπόφευκτες φθορές της εγκατάλειψης» και «σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της Κιβωτού».

Μετά τις εξελίξεις των προηγούµενων µηνών, µάλιστα, όπως τονίζεται στην αγωγή, «ούτε στο µέλλον θα µπορεί αυτός ο σκοπός να πραγµατοποιηθεί, εφόσον η Πολιτεία έχει εκφράσει επισήµως τη βούλησή της για την κατάργηση των εν λόγω δοµών». Στην αγωγή εξιστορείται πώς ο επιχειρηµατίας ήρθε σε επαφή µε την εν λόγω οργάνωση και αποφάσισε να δωρίσει για τους σκοπούς της λειτουργίας της δύο πολυτελή και µε σηµαντική συναισθηµατική αξία ακίνητα. Η πρώτη επαφή του επιχειρηµατία µε την «Κιβωτό του Κόσµου» και τον ιδρυτή της έγινε το 2016, όταν είχε αποφασίσει µε την οικογένειά του να πωλήσουν το σπίτι τους στο ∆ιµήνι Μαγνησίας. Τότε επικοινώνησε µε τον επιχειρηµατία ο πατέρας Αντώνιος και του εκδήλωσε την επιθυµία του να αποκτήσει η «Κιβωτός του Κόσµου» το ακίνητο αυτό, µε σκοπό να δηµιουργήσει µια δοµή φιλοξενίας ορφανών παιδιών. Το ακίνητο αυτό, το οποίο ο επιχειρηµατίας προόριζε αρχικά για πώληση έναντι 4.500.000 ευρώ, πέρασε στα χέρια των ιθυνόντων της «Κιβωτού του Κόσµου». Η απόφαση ελήφθη µετά τις συζητήσεις που είχε ο κ. Λούλης µε τον πατέρα Αντώνιο και οι οποίες κατέληξαν στο να µεταβιβάσει το ακίνητο στην οργάνωση, τυπικώς λόγω πωλήσεως, κατ’ ουσίαν όµως λόγω δωρεάς.

Συγκεκριµένα, ο επιχειρηµατίας µεταβίβασε το εν λόγω ακίνητο για το ποσό του 1.000.000 ευρώ, το οποίο είχε τη δυνατότητα να καταβάλει η «Κιβωτός του Κόσµου», δωρίζοντας σε εκείνη την υπόλοιπη αξία του ακινήτου (3.500.000 ευρώ) και αναλαµβάνοντας τις υπόλοιπες δαπάνες που θα καθιστούσαν εφικτή τη στέγαση 60 παιδιών εκεί. «Το κόστος των εργασιών ανακατασκευής και εξοπλισµού του ακινήτου αυτού στο ∆ιµήνι Μαγνησίας ανήλθε συνολικά στο ποσό των 762.700 ευρώ. Συνολικώς, δηλαδή, µεταβίβασα στην “Κιβωτό” ένα ακίνητο αξίας 4.500.000 ευρώ έναντι ουσιαστικώς 237.000 ευρώ (1.000.000-762.700 ευρώ)», επισηµαίνει ο επιχειρηµατίας στην αγωγή του.

56
▶ ΤΑ «Π» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Κ. ΛΟΥΛΗΣ

Ωστόσο, όπως εξηγεί στη συνέχεια του κειµένου της αγωγής ο κ. Λούλης, αυτή η πρώτη επαφή του µε την οργάνωση του προκάλεσε µεγάλη συγκίνηση, σε βαθµό που ένιωθε ενοχές για το χρηµατικό ποσό που έλαβε. Ετσι, πήρε την απόφαση να προβεί σε ακόµα µία δωρεά, η οποία αφορούσε το ακίνητο στην περιοχή του Ανω Βόλου. Η αξία του το 2017 έφτανε, σύµφωνα µε υπολογισµούς ειδικών εκτιµητών, τα 6.000.000 ευρώ.

«Με σύνθετο τρόπο»

Η δωρεά αυτού του ακινήτου στην «Κιβωτό του Κόσµου» πραγµατοποιήθηκε µε σύνθετο τρόπο, όπως εξηγεί ο κ. Λούλης στην αγωγή του. Συγκεκριµένα, αφού το συζήτησε µε την πρώην σύζυγό του και δεύτερη ενάγουσα, στην οποία ανήκε το ακίνητο, αποφάσισαν να µεταβιβαστεί το ακίνητο στην «Κιβωτό» έναντι 1.000.000 ευρώ, το οποίο κατέβαλε ο επιχειρηµατίας σε πολλές άτοκες δόσεις των 20.000 ευρώ. Σκοπός αυτής της µεταβίβασης ήταν να λειτουργήσει εκεί ένα πρότυπο κέντρο παιδικής προστασίας-δοµή φιλοξενίας των παιδιών. Προς εκπλήρωση αυτού του σκοπού, ο επιχειρηµατίας έκανε δαπάνες άνω του 1.000.000 ευρώ. «Καθ’ όλο το διάστηµα των εργασιών, η “Κιβωτός του Κόσµου” έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαµόρφωση και ανακατασκευή του επίδικου ακινήτου κατά τις ανάγκες της, προκειµένου να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας παιδιών, που θα έβρισκαν εκεί στέγη», τονίζει ο επιχειρηµατίας στην αγωγή του, µε την οποία ζητάει την επιστροφή του επίδικου ακινήτου.

Την ίδια στιγµή, ο επίτιµος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και µέλος του προσωρινού ∆ιοικητικού Συµβουλίου της «Κιβωτού του Κόσµου», Ιωάννης Τέντες, εισηγείται την ανάθεση της διοίκησης της οργάνωσης σε Νοµικό Πρόσωπο ∆ηµοσίου ή Ιδιωτικού ∆ικαίου µετά τη λήξη της θητείας της προσωρινής διοίκησης. Κι αυτό καθώς, όπως τονίζει, «δεν είναι δυνατή η ανάδειξη νέας διοίκησης που να εξασφαλίζει την εύρυθµη και σύννοµη λειτουργία των δοµών παιδικής προστασίας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8