Όλο και περισσότερα στοιχεία για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που οι Αρχές ερευνούν τα δεδομένα από τις δωρεές και την περιουσία της ΜΚΟ.

Ο βιομήχανος Κώστας Λούλης προσέφερε στην Κιβωτό δύο επαύλεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Η μία στον άνω Βόλο, αξίας 4 εκατ. ευρώ, και η άλλη αξίας τριάμισι εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Λούλης έλαβε 1 εκατ. ευρώ από την Κιβωτό για ένα από τα σπίτια. Ένα κτίσμα που συμπεριλαμβάνει οινοποιείο, γηροκομείο, ελαιοτριβείο, ακόμα και ζωολογικό κήπο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», πράγματι ο κ. Λούλης έλαβε 1 εκατ. ευρώ από την Κιβωτό, το οποίο ωστόσο επέστρεψε, ενώ ανέλαβε το κόστος της ανακατασκευής. Η εκπομπή παρουσιάζει και σχετικό έγγραφο.

Δείτε το ρεπορτάζ της εκπομπής του Star


Η σχετική ανακοίνωση του Κώστα Λούλη

«Σχετικά με τη δωρεά μας στην ΚΙΒΩΤΟ θεωρώ πως είναι καλό να διασαφηνίσω τα εξής: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

Όταν το 2016 αποφασίσαμε να πουλήσουμε το σπίτι μας στο Διμήνι και είχαμε τυπώσει μάλιστα ένα έντυπο με λεπτομέρειες, ο πατήρ Αντώνιος, τον οποίο μέχρι τότε δεν γνώριζα, επικοινώνησε μαζί μου, ήμουν τότε στο εξωτερικό, και επισκέφτηκε αμέσως μετά το Διμήνι, όπου ενθουσιάστηκε.

Τότε του είπα πως η τιμή που ζητούσα ήταν 3,5 εκατ. (13,5 στρέμματα γης, 2 χιλιάδες τετρ. μέτρα (κύρια και βοηθητικά κτίρια) μαζί με τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, δηλ. ελαιοτριβείο, τυροκομείο, οινοποιείο, ζωοτροφόμυλος, αλευρόμυλος, παραγωγή ζυμαρικών, φούρνου κ.ά.).

Επειδή μου είπε πως είχε μόνο 1 εκατ. και βλέποντας πως είχε υπό την προστασία του ορφανά παιδιά, δέχτηκα να του κάνω μια γενναία έκπτωση 2,5 εκατ., που ουσιαστικά ήταν δωρεά, μαζί με μέρος του εξοπλισμού των εργαστηρίων.

Έτσι έγινε η πώληση του πρώτου μας σπιτιού στο Διμήνι αντί 1 εκατ. ευρώ με απόλυτη διαφάνεια (συμβολαιογράφος – υποθηκοφυλακείο).

Δωρεά σπιτιού

Στη συνέχεια πληροφορήθηκα από τον ίδιο πως τα παιδιά αυτά δεν ήταν απλώς ορφανά, αλλά κακοποιημένα από τους γονείς τους.

Στο Διμήνι προγραμμάτιζαν τότε να φέρουν περί τα 40 αγόρια. Για να μη χωριστούν με τις αδερφές τους αποφασίσαμε να τους προσφέρουμε δωρεάν το μεγάλο σπίτι του Άνω Βόλου για τα κορίτσια, το οποίο ήταν μεγαλύτερο σε εμβαδόν, με 9,5 στρεμμ. οικόπεδο. Εκεί θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 60 κορίτσια.

Τα δύο αυτά εμβληματικά ακίνητα είναι από τα μεγαλύτερα στην Κεντρική Ελλάδα, σε χαρακτηριστικά μάλιστα σημεία.

Η ανακατασκευή τους από σπίτια μιας οικογένειας 4-5 ατόμων σε κτιριακές δομές 40-60 ατόμων ήταν ένα πολύ σοβαρό και κοστοβόρο έργο για την ΚΙΒΩΤΟ.

Κατασκευές

Έπρεπε να γκρεμιστούν σχεδόν όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι, να διαμορφωθούν μεγαλύτεροι χώροι για τη διαβίωση των παιδιών, να γίνουν μαγειρεία μαζικής εστίασης, να αγοραστούν επαγγελματικά πλυντήρια, σιδερωτήρια, να κατασκευαστούν πολλά WC, ντους, ομαδικοί νιπτήρες κ.λπ.

Έγιναν νέες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και νέες αποχετεύσεις από την αρχή, καθώς και η θέρμανση και η ψύξη των χώρων αυτών.

Τα δύο σπίτια μόνο εξωτερικά έμειναν ίδια. Εσωτερικά όμως άλλαξαν όλα. Στη συνέχεια εξοπλίστηκαν με νέα έπιπλα, κρεβάτια, ντουλάπια, γραφεία και Η/Υ για κάθε παιδί, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες, καναπέδες, όργανα γυμναστικής και παιχνίδια για τον ελεύθερο χρόνο.

Επίσης εξόπλισα την εκκλησία με τέμπλο, εικόνες, αναλόγια, ψηφιδωτά κ.λπ., καθώς και το μουσείο με βιτρίνες και εκθετήρια.

Επέστρεψα ουσιαστικά το 1 εκατ. ευρώ

Επίσης παρέδωσα όλον τον εξοπλισμό των μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων.

Επειδή για την ΚΙΒΩΤΟ όλα αυτά τα έργα έπρεπε να πληρωθούν με ένα πολύ μεγάλο τίμημα, που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, παρότι δεν είχα καμία υποχρέωση, ανέλαβα όχι μόνο να συντονίσω, αλλά και να καλύψω τα έξοδα για όλα αυτά.

Έτσι ουσιαστικά με δική μου πρωτοβουλία τους επέστρεψα το ποσό του 1 εκατ. που μου είχαν δώσει. Όλα αυτά που προανέφερα κόστισαν περισσότερο από το 1 εκατ. που είχα λάβει».