Έναν χρόνο μετά την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», έρχεται με μια παρόμοια υπόθεση υποστηρίζοντας ότι 50 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδες του ποταμού Έβρου εδώ και περίπου έναν μήνα, προκαλώντας, ωστόσο, πολλά ερωτήματα. Τόσο για την αυθεντικότητα της είδησης όσο και για τη σκοπιμότητά της, καθώς οι Τούρκοι παρά το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις δεν χάνουν ευκαιρία να στοχοποιούν την Ελλάδα στο Προσφυγικό.

Με τίτλο «Περιμένουν στον Έβρο χωρίς φαγητό και νερό», η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «πενήντα Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, περιμένουν τον θάνατο εγκλωβισμένοι σε νησίδες στον Έβρο εδώ και περίπου έναν μήνα. Ενώ οι πρόσφυγες παλεύουν για τη ζωή τους, η αδιαφορία των ελληνικών Αρχών για την κατάσταση προκάλεσε αντιδράσεις».

Κίνδυνος θανάτου

Σύμφωνα με το Γραφείο Προσφυγικών Υποθέσεων του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης, το οποίο επικαλείται η «Yeni Safak», παρά την άδεια εισόδου που εκδόθηκε από ελληνικό δικαστήριο στις 2 Αυγούστου, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε τρόφιμα και νερό.

Δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα φέρεται να έχει κάνει ένα άτομο ονόματι Σελίμ Ιντρίς, συντονιστής του εν λόγω Γραφείου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχουν λάβει αναφορές πως οι ελληνικές Αρχές έχουν διαπράξει παραβιάσεις εναντίον αυτών των προσφύγων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έσπρωξαν τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα προς τον ποταμό Έβρο στις 14 Ιουλίου και οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη δίψα, καθώς το νερό του ποταμού είναι ακατάλληλο για πόση».

Ο Ιντρίς κάλεσε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, να αναλάβουν δράση για τη διάσωση των προσφύγων και να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα για να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή