Ταρακουνήθηκαν τα Χανιά από τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η δόνηση προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι αλλόφρονες βγήκαν έξω από τα σπίτια τους.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 10 χλμ. νοτιοανατολικά της Σούγιας Χανίων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ. Από τον σεισμό, πάντως, προκλήθηκε κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς, με συνέπεια ένας τουρίστας, που εκείνη την ώρα έκανε πεζοπορία, να τραυματιστεί σοβαρά από πτώση βράχων.

Πρόκειται για έναν 45χρονο Ισπανό, το πόδι του οποίου συνεθλίβη από βράχο. Ο άτυχος άντρας δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τον γιατρό της Αγίας Ρουμέλης, όμως, λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος». Εκεί, δυστυχώς, οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το πόδι του και το ακρωτηρίασαν από το ύψος του μηρού. Ο 45χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση, με τους δικούς του να ζουν ώρες αγωνίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά το φοβερό ατύχημα, το φαράγγι εκκενώθηκε άμεσα από τους εκατοντάδες επισκέπτες, υπό τον φόβο κατολίσθησης και με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, παρέμειναν κλειστά χθες όλα τα φαράγγια της περιφερειακής ενότητας λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από τη σεισμική δραστηριότητα. Επίσης, στην απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών στα φαράγγια και στις λοιπές πεζοπορικές διαδρομές με έντονο ανάγλυφο προχώρησε και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης με ανακοίνωσή του εξαιτίας του φόβου κατολισθήσεων από πιθανό μετασεισμό.

Δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμοί

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και τη μετασεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, που μίλησε στο in.gr, δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμοί, γεγονός που καθιστά τους σεισμολόγους επιφυλακτικούς για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας: «Δεν έχει δώσει ακόμη μετασεισμούς, πρέπει να κάνει έναν μετασεισμό μεγέθους 4 βαθμών», σημείωσε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας ωστόσο ότι η περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο μπορεί να δώσει ισχυρότερες δονήσεις: «Η περιοχή αλλά και όλη η Κρήτη μπορεί να δώσει σεισμούς μεγέθους ακόμα και 6 βαθμών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή