Την πόρτα για τη φυλακή είδαν τέσσερα από τα οκτώ άτομα που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση με παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών στα Χανιά, έπειτα από μία μαραθώνια διαδικασία απολογιών που διήρκεσε 20 ώρες.

Την ίδια στιγμή, ακόμα μία παρένθετη μητέρα γεωργιανής καταγωγής έφερνε στον κόσμο δίδυμα στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Τα μωρά θα παραμείνουν στη Μονάδα Νεογνών του ιδρύματος μέχρι την ταυτοποίηση του DNA.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά τέσσερα υγιή βρέφη από παρένθετες μητέρες που συνεργάζονταν με το εν λόγω Κέντρο Γονιμότητας Χανίων, ενώ -όπως έχει γίνει γνωστό- μέχρι στιγμής ουδείς τα έχει αναζητήσει, προφανώς λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συνομιλίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση που δίνουν κάποιες απαντήσεις και «δένουν» στοιχεία. Επίσης οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους και κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για τα όσα συνέβαιναν στο Κέντρο. 

Προφυλακίσεις

Στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να κριθούν προφυλακιστέοι ο 73χρονος γιατρός, ιδιοκτήτης του Κέντρου Γονιμότητας Χανίων και φερόμενος ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης, ο 44χρονος εμβρυολόγος της μονάδας, η γραμματέας της δομής και η Ρουμάνα που φέρεται να ενεργούσε ως μεσίτρια και η οποία συντόνιζε το κύκλωμα εισαγωγής στη χώρα άπορων γυναικών που στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες.

Ελεύθερες με περιοριστικούς όρους κρίθηκαν η μαία και η βιολόγος της μονάδας, μία εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και ακόμα μία αλλοδαπή που φέρεται να ενεργούσε επίσης ως μεσίτρια στις παράνομες υιοθεσίες. Και οι τέσσερις είναι υποχρεωμένες να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα και απαγορεύεται να βγουν από τη χώρα.

Και οι οκτώ συλληφθέντες αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, παραβιάσεις της νομοθεσίας περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παραβίαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή