Προθεσμία μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ώστε να προσκομίσουν συγκεκριμένες προτάσεις πώς μπορούν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί σε ολόκληρη τη χώρα από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. 

Οι αξιωματικοί των πόλεων όπου υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται στη Super League καλούνται να καταθέσουν το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις πώς μπορούν να λειτουργούν οι έλεγχοι στις θύρες των γηπέδων και κυρίως πώς θα γίνεται ο έλεγχος των φιλάθλων.

Ανθρώπινοι πόροι

Το βασικότερο όμως πρόβλημα, που προκύπτει από την ανάθεση της ασφάλειας των γηπέδων στην Αστυνομία, είναι οι ανθρώπινοι πόροι. Από πού θα προκύψουν οι δυνάμεις αυτές, διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, Ασφάλεια και Τροχαία, που θα χρειάζονται σε εβδομαδιαία βάση για μετακινήσεις φιλάθλων, διασφάλιση εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων και φυσικά προγενέστερους ελέγχους στα γήπεδα.

Αυτός είναι ο βασικός «πονοκέφαλος» που όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έθεσαν στον αρχηγό του σώματος ως το ουσιώδες πρόβλημα.

Τον συντονισμό για την υλοποίηση των μέτρων συζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με την ηγεσία της Αστυνομίας, από την οποία ζήτησε προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάληψη της ασφάλειας των γηπέδων. Εν συνεχεία ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε τις συσκέψεις με τους υπεύθυνους των νομών.

Αγώνας ΑΕΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε σύσκεψη με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τον γραμματέα του υπουργείου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες ζήτησε να επιταχυνθούν οι ενέργειες, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν τα νέα μέτρα στο προσεχές διάστημα.

Ειδικά μάλιστα με δεδομένο ότι θα γίνει ο αγώνας της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ σήμερα το απόγευμα. Εκεί, όπως συζητήθηκε, τα μέτρα ασφαλείας ενδεχομένως να είναι από τα πλέον έντονα των τελευταίων ετών.

Χιλιάδες αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών θα διατεθούν για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής, εντός και εκτός του γηπέδου. Θα υπάρξουν ζώνες ασφαλείας, τις οποίες θα περνούν οι φίλαθλοι που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, ενώ τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αρκετές ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα.

Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ

Τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καρατόμηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Α», εξαιτίας τραγικών λαθών στους χειρισμούς για την υπόθεση.

Επιπλέον τρία άτομα φαίνεται να έχουν μπει και αυτά στο κάδρο αυτών που φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Αν θα καρατομηθούν και αυτοί από τις θέσεις τους είναι θέμα του πορίσματος που αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εκτός απροόπτου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αντιδράσεις συνδικαλιστών

Κάθετα αντίθετοι με την ανάληψη της ασφάλειας των γηπέδων εμφανίζονται με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

«Η Αστυνομία γυρνά πίσω με τα νέα καθήκοντά της. Αντί να βρίσκοναι δίπλα στους πολίτες για τη διασφάλιση της καθημερινότητάς τους, καλούνται να γίνουν υπάλληλοι των ΠΑΕ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή