Σε τρία μέτωπα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με τους ισχυρούς ανέμους να φουντώνουν τις φλόγες και αναγκάζουν σε ολοένα και περισσότερες εκκενώσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, προγραμματίζεται προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει ήδη θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλους τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς των όμορων νομών για την υποδοχή των ασθενών.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μάλιστα, μεταβαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να προετοιμάσει ενδεχόμενη εκκένωση του ιδρύματος. Μαζί με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταβαίνει αυτή τη στιγμή και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθιου. Το ελικόπτερο απογειώνεται σε λεπτά για την Αλεξανδρούπολη

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ολοκλήρωση της εκκένωσης, έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις των όμορων Παραρτημάτων και Τομέων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα όλων των απαιτούμενων  διακομιδών.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό.

Δείτε βίντεο:




Οι Αρχές έχουν προχωρήσει και στην προληπτική εκκένωση των χωριών Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά.  Στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελιας και Κοίλων.

Οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης καλούνται να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών, όπου θα υπάρχει λεωφορείο που έχει καλέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Σημειώνεται ότι έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ και συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως και ο ελληνικός στρατός.