Για ακόμα μία μέρα συνεχίζουν να καίνε τα πάντα στο διάβα τους οι καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν δημιουργήσει έναν πύρινο εφιάλτη στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μετατρέψει σε εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής, ενώ παράλληλα οι φωτιές σημειώνονται από τον Ασπρόπυργο και τη Βοιωτία μέχρι την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Αντιμέτωπες με πυκνό καπνό βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς. Από την περιοχή του Έβρου, άλλωστε, ο καπνός έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Η κατάσταση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μίλησε στην ΕΡΤ και συνόψισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη τη χώρα:

  • Πρόδρομος Βοιωτίας: Υπάρχουν ενεργά μέτωπα με διάσπαρτες εστίες.
  • Λιβαδειά: Ενεργά μέτωπα επίσης με διάσπαρτες εστίες.
  • Ψαχνά Ευβοίας: Φωτιά ανάμεσα σε Τριάδα και Πισώνα με διάσπαρτες εστίες. Αισιοδοξία ότι θα οριοθετηθεί και θα τεθεί υπό έλεγχο εντός της ημέρας.
  • Κύθνος: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς και αισιοδοξία για την πλήρη κατάσβεσή της.
  • Αλεξανδρούπολη: Πολλά τα ενεργά μέτωπα κατά μήκος της Εγνατίας και ισχυρότατοι άνεμοι, που δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.
  • Χρυσούπολη Καβάλας: Καλύτερη η εικόνα τις τελευταίες ώρες.
  • Ίασμος Κομοτηνής: Ενεργά μέτωπα, κινείται προς τα νοτιοδυτικά.

Οι συνθήκες

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ακραίες και έτσι θα παραμείνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, έχουν εκδηλωθεί 63 πυρκαγιές σε 24 ώρες.

Βοήθεια

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έστειλε δύο αεροσκάφη για βοήθεια χθες, 21 Αυγούστου. Συνολικά θα προσφέρουν βοήθεια έξι χώρες. Το πρωί έφτασε η βοήθεια από τη Ρουμανία: 56 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Επιπλέον, αναμένονται εντός της ημέρας 64 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα ελικόπτερο από Τσεχία.

Επιπλέον ένα αεροσκάφος από την Κροατία, δύο από Γερμανία και δύο από Σουηδία. Συνολικά 120 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο είναι οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στη χώρα.