Σηµαντικές αποφάσεις για υποθέσεις που συγκλόνισαν και σόκαραν την κοινή γνώµη αναµένονται εντός του νέου δικαστικού έτους, που αρχίζει στα µέσα Σεπτεµβρίου.

Τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα απασχολούν σοκαριστικά εγκλήµατα, γυναικοκτονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις, παιδοκτονίες.

Εντός του νέου δικαστικού έτους αναµένεται να έρθει η ώρα της τελικής κρίσης γι' αυτές τις υποθέσεις, αλλά και η απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους, είτε πρόκειται για στελέχη του κρατικού µηχανισµού είτε για δράστες αδίστακτων, σοκαριστικών εγκληµάτων.

Μάτι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται εντός του νέου δικαστικού έτους η απόφαση του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας, το οποίο εκδικάζει από τα τέλη Οκτωβρίου 2022 την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Το δικαστήριο εξετάζει τις ποινικές ευθύνες 21 κατηγορουµένων, µεταξύ των οποίων πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στην υπόθεση είναι σε βαθµό πληµµελήµατος.

Η ακροαµατική διαδικασία κύλησε µε ταχείς ρυθµούς, ενώ οι καταθέσεις των θυµάτων και των συγγενών τους συγκλόνισαν. Το µεγαλύτερο µέρος της διαδικασίας αναλώθηκε στις καταθέσεις των δύο πραγµατογνωµόνων, του διορισµένου από την εισαγγελέα, ∆ηµήτρη Λιότσιου, και του τεχνικού συµβούλου των οικογενειών, Ανδριανού Γκουρµπάτση. Μετά το ζήτηµα που ανέκυψε έπειτα από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και την εκλογή της Ρένας ∆ούρου στο Κοινοβούλιο, καθώς για τη συνέχιση της δίκης απαιτείτο άρση της ασυλίας της, η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Σεπτεµβρίου 2023 µε τις καταθέσεις µαρτύρων, µεταξύ των οποίων και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Σε κάθε περίπτωση, η ακροαµατική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει µε ταχείς ρυθµούς και η απόφαση να εκδοθεί σύντοµα, καθώς οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση είναι σε βαθµό πληµµελήµατος και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής τους.

Πάτρα

Με τη δίκη για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της µικρής Τζωρτζίνας ∆ασκαλάκη να µπαίνει στην τελική της ευθεία, η µητέρα της και κατηγορούµενη Ρούλα Πισπιρίγκου θα καθίσει για δεύτερη φορά στο εδώλιο για τους θανάτους των δύο άλλων κοριτσιών της, της Μαλένας και της Ιριδας.

Η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών από την Πάτρα είναι πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά της χώρας. Από τον φετινό Ιανουάριο η Ρούλα Πισπιρίγκου δικάζεται για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, µε τη διαδικασία να συνεχίζεται εντός του Σεπτεµβρίου µε την ολοκλήρωση των καταθέσεων των µαρτύρων κατηγορίας και την έναρξη της εξέτασης των µαρτύρων υπεράσπισης της κατηγορουµένης. Μεταξύ αυτών περιλαµβάνονται ειδικοί επιστήµονες και µέλη της οικογένειάς της.

Στις 10 Νοεµβρίου, άλλη µία δίκη θα αρχίσει για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Αυτή τη φορά για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών, της Μαλένας και της Ιριδας, µε τις δικαστικές Αρχές να της αποδίδουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεµη ψυχική κατάσταση, κατά συρροή.

«Κιβωτός του κόσμου»

Πριν από δέκα µήνες η είδηση ύπαρξης καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις στην οργάνωση «Κιβωτός του Κόσµου» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Η έρευνα, που άνοιξε από τις εισαγγελικές Αρχές, στράφηκε προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ στο στόχαστρο, εκτός από τις σεξουαλικές και σωµατικές κακοποιήσεις, µπήκαν και τα οικονοµικά της οργάνωσης που ίδρυσε ο πατέρας Αντώνιος και η οποία είχε ως σκοπό τη φιλοξενία και τη φροντίδα παιδιών που έχουν αποµακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Πλέον, ο πατέρας Αντώνιος, µετά την απολογία του για το κακούργηµα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, που αφορά τις καταγγελίες ενός 15χρονου και ενός 19χρονου, αφέθηκε ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους και αναµένει τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης για την περαιτέρω ποινική του µεταχείριση.

Το επόµενο διάστηµα, και συγκεκριµένα στις 5 Σεπτεµβρίου, θα βρεθεί στο εδώλιο ως ηθικός αυτουργός για κακοποιητικές συµπεριφορές σε βάρος των φιλοξενουµένων στις δοµές της οργάνωσης από επτά υπαλλήλους του οργανισµού, οι οποίοι επίσης δικάζονται ως φυσικοί αυτουργοί των πράξεων.

Παράλληλα, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταµατίνα Γεωργαντή αναµένουν τις αποφάσεις των δικαστικών Αρχών και για τα οικονοµικά της οργάνωσης, έχοντας δώσει εξηγήσεις για τρεις κακουργηµατικές κατηγορίες: απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυµα µαύρου χρήµατος.

12χρονη από τον Κολωνό

Αλλη µία σοκαριστική υπόθεση. Η σεξουαλική κακοποίηση και εκµετάλλευση της 12χρονης από τον Κολωνό σόκαρε όσο καµία άλλη το πανελλήνιο. Τα όσα βίωσε το κορίτσι στα χέρια των κακοποιητών της, αδιανόητα. Πλέον, η ώρα της απόδοσης των ευθυνών φτάνει. Εντός του νέου δικαστικού έτους αναµένεται η έναρξη της πρώτης δίκης για την υπόθεση µε βασικό κατηγορούµενο τον Ηλία Μίχο. Το παιδί όχι µόνο, όπως καταγγέλλει, βιάστηκε από τον Μίχο, αλλά έγινε βορά στα χέρια του, καθώς, εκµεταλλευόµενος την οικονοµική ανέχεια της οικογένειάς του, βρήκε την ευκαιρία να το προσεγγίσει µέσω της µητέρας του και στη συνέχεια το εξέδιδε µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας, αλλά και σε άτοµα της γειτονιάς.

Για την υπόθεση κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί και η µητέρα της ανήλικης, η οποία ωστόσο υποστηρίζει πως δεν είχε καµία σχέση µε τη σεξουαλική εκµετάλλευση του παιδιού της, ζήτηµα για το οποίο ισχυρίζεται πως δεν είχε καµία γνώση.

Συνολικά, στο πλαίσιο των δικογραφιών που µέχρι σήµερα έχουν σχηµατιστεί, έχουν προφυλακιστεί 30 κατηγορούµενοι, ενώ ο συνολικός αριθµός των προσώπων για τα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες αγγίζει τους 40, µε τις έρευνες των αστυνοµικών και δικαστικών Αρχών να συνεχίζονται.

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη

Εντός του ∆εκεµβρίου θα αρχίσει στην Αθήνα, και όχι στη Χαλκίδα, η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη τον Ιανουάριο του 2021 στην περιοχή της Ερέτριας. Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της δίκης για λόγους ασφαλείας και έτσι οι δικαστές της Αθήνας καλούνται να κρίνουν την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του πρώην υπουργού.

Στο εδώλιο θα καθίσουν οι δύο ψαράδες, αδέλφια, που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τον θάνατο του πρώην υπουργού, ο οποίος, σύµφωνα µε τα µέχρι σήµερα πορίσµατα των δικαστικών Αρχών, δεν οφείλεται σε ατύχηµα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, µε δράστες τους δύο κατηγορούµενους, οι οποίοι από την πλευρά τους αρνούνται κάθε σχέση µε την υπόθεση. Η οικογένεια του πρώην υπουργού από την πρώτη στιγµή υποστήριξε πως ο θάνατος του δικού τους ανθρώπου ήταν δολοφονία και ζητά απόδοση δικαιοσύνης.

Ζακ Κωστόπουλος

Στο εδώλιο, αυτή τη φορά του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, θα καθίσουν ο κοσµηµατοπώλης και ο µεσίτης που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου. Η δίκη σε δεύτερο βαθµό έχει αναβληθεί ήδη µία φορά και έχει προσδιοριστεί εκ νέου για τις 15 ∆εκεµβρίου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο διέταξε την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του κοσµηµατοπώλη λόγω ηλικίας, ενώ ο µεσίτης αποφυλακίστηκε δύο µήνες µετά την καταδίκη του, καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, µε τον Αρειο Πάγο να επικυρώνει την απόφαση για την αποφυλάκισή του. Οι αστυνοµικοί που είχαν κατηγορηθεί για ευθύνη στον θάνατο του Κωστόπουλου αθωώθηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Δολοφονία Καρολάιν

Επειτα από διάφορες παλινωδίες και καθυστερήσεις, η αυλαία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, Μπάµπη Αναγνωστόπουλο, θα πέσει στις 12 Σεπτεµβρίου 2023 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Ο κατηγορούµενος, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 10 έτη, τον περασµένο Ιούνιο και ενώ η δίκη του, σε δεύτερο βαθµό, βρισκόταν σε εξέλιξη, ανακοίνωσε πως παραιτείται της έφεσης, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια. Ωστόσο, στη συνέχεια το δικαστήριο έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και όρισε η δίκη να συνεχιστεί στις 12 Σεπτεµβρίου, οπότε πιθανότατα, εκτός εάν προκύψουν και άλλα απρόοπτα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/8