Εγκλήµατα που συγκλόνισαν, προβληµάτισαν, κέντρισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης. Πολύκροτες δίκες, που βρίσκονται ένα βήµα πριν από την ολοκλήρωσή τους ή αναµένεται να αρχίσουν το 2024. Ενα ανήλικο κορίτσι που βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη και ζητά δικαίωση. Μια µητέρα που κατηγορείται για τις δολοφονίες των τριών παιδιών της. Ο θάνατος ενός υπουργού, που φτάνει στο εδώλιο, και ενός 33χρονου ακτιβιστή, που µπαίνει ξανά στο «µικροσκόπιο» της ∆ικαιοσύνης. Αυτές και άλλες πολλές είναι οι υποθέσεις που θα µονοπωλήσουν το ενδιαφέρον το 2024, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών.

12χρονη - Κολωνός

Με την έναρξη του νέου έτους, στις 8 Ιανουαρίου 2023, µια πολύκροτη δίκη θα αρχίσει στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας. Ο λόγος για την υπόθεση σεξουαλικής εκµετάλλευσης και κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό, µε 26 κατηγορουµένους να κάθονται στο εδώλιο για να δικαστούν για σειρά κακουργηµατικών πράξεων. Η ακροαµατική διαδικασία θα διεξαχθεί σε κατάλληλη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, µε το δικαστήριο να πρέπει να «τρέξει» τη διαδικασία µε ταχείς ρυθµούς, καθώς τον προσεχή Απρίλιο συµπληρώνεται το 18µηνο της προσωρινής κράτησης για πολλούς εκ των κατηγορουµένων στην υπόθεση. Για τον εφιάλτη που βίωσε το ανήλικο κορίτσι έχουν παραπεµφθεί σε δίκη ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, Ηλίας Μίχος, η µητέρα της 12χρονης, ο διαβόητος «Μιχάλης», καθώς και άλλα 23 πρόσωπα, «πελάτες», οι οποίοι δικάζονται είτε για γενετήσιες πράξεις µε ανήλικη έναντι αµοιβής είτε για παιδική πορνογραφία. Την ίδια στιγµή, έχει σχηµατιστεί και δεύτερη δικογραφία, η οποία βρίσκεται στα χέρια του 14ου ανακριτή και αφορά και άλλους εµπλεκοµένους στην υπόθεση, τους οποίους έχει υποδείξει το κορίτσι.

Τα αγγελούδια της Πάτρας

Μία δίκη ολοκληρώνεται και µία άλλη αρχίζει για τους θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας ∆ασκαλάκη - Πισπιρίγκου µέσα σε διάστηµα τριών ετών. Και για τις τρεις υποθέσεις κατηγορούµενη είναι η µητέρα των κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η πρώτη δίκη, που αφορά τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, τον Ιανουάριο του 2022, στο Νοσοκοµείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», βρίσκεται στο κρίσιµο στάδιο της απολογίας της κατηγορουµένης, η οποία έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου δεν πραγµατοποιήθηκαν λόγω αποχής των δικηγόρων.

Η δίκη αναµένεται να συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου µε την απολογία της κατηγορουµένης. Αφού ολοκληρωθεί, θα έρθει η ώρα της εισαγγελικής εισήγησης και, στη συνέχεια, µετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης, η ετυµηγορία του δικαστηρίου επί της ενοχής ή µη της κατηγορουµένης. Λίγες ηµέρες µετά, στις 22 Ιανουαρίου, και εφόσον έχουν ανασταλεί οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων, αναµένεται και η έναρξη της ακροαµατικής διαδικασίας για τους θανάτους των δύο άλλων κοριτσιών της οικογένειας ∆ασκαλάκη - Πισπιρίγκου, της Μαλένας και της Ιριδας, µε τη δίκη να έχει λάβει ήδη δύο διακοπές. Η Ρούλα Πισπιρίγκου από την πρώτη στιγµή της σύλληψής της υποστηρίζει ότι είναι αθώα και ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους των παιδιών της.

Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη 

Στα µέσα του 2024, συγκεκριµένα στις 17 Ιουνίου, θα αρχίσει τελικά η δίκη στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση της δολοφονίας, κατά τις δικαστικές Αρχές, του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη στις 24 Ιανουαρίου 2021 από δύο ψαράδες, αδέλφια, στην περιοχή της Ερέτριας. Η δίκη ήταν προγραµµατισµένη να αρχίσει στις 13 ∆εκεµβρίου 2023, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των δικηγόρων για το φορολογικό νοµοσχέδιο. Αρχικά, ο θάνατος του πρώην υπουργού στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας είχε αποδοθεί σε ατύχηµα. Η οικογένειά του από την πρώτη στιγµή δεν δέχθηκε αυτή την εκδοχή και πάλεψε προκειµένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον χαµό του δικού τους ανθρώπου, παρά την αρχική αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, που φτάνει η ώρα οι δύο κατηγορούµενοι να βρεθούν απέναντι από τακτικούς και λαϊκούς δικαστές, οι οποίοι και θα κρίνουν εάν πρέπει να καταδικαστούν ή όχι για το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από κοινού και σε ήρεµη ψυχική κατάσταση. Κοµβικό ρόλο έπαιξαν δύο σηµαντικές µαρτυρίες που ήρθαν στο φως και άλλαξαν την πορεία των ερευνών, καθώς περιέγραψαν τι συνέβη εκείνο το µεσηµέρι κοντά στο «Νησί των Ονείρων», αλλά και στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια Βαλυράκη, όπως τα πορίσµατα ιατροδικαστή και τεχνικού πραγµατογνώµονα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος 

Στις 12 Ιανουαρίου αναµένεται -εκτός απροόπτου- να δοθεί η έναρξη στην ακροαµατική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.

Κατηγορούµενοι ενώπιον του δευτεροβάθµιου δικαστηρίου είναι ο κοσµηµατοπώλης και ο µεσίτης, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η δίκη σε δεύτερο βαθµό είχε προσδιοριστεί για τις 15 ∆εκεµβρίου 2023, ηµέρα κατά την οποία τελικά, έπειτα από άδειες που έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για να συµµετάσχουν στη διαδικασία, παρά τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, πραγµατοποιήθηκε η κλήρωση των ενόρκων και συγκροτήθηκε το δικαστήριο. Υπενθυµίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο διέταξε την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του κοσµηµατοπώλη λόγω ηλικίας, ενώ ο µεσίτης αποφυλακίστηκε δύο µήνες µετά την καταδίκη του, καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, ζήτηµα το οποίο, ωστόσο, εκκρεµεί στο Ποινικό Τµήµα του Αρείου Πάγου.

Η «Κιβωτός του Κόσμου»

Η αποκάλυψη για τις καταγγελίες για σεξουαλικές και σωµατικές κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσµου», τον Οκτώβριο του 2022, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Από εκείνη τη στιγµή µέχρι και σήµερα οι δικαστικές Αρχές αξιολογούν αυτές τις καταγγελίες, ερευνώντας, ταυτόχρονα, τα οικονοµικά της οργάνωσης για όσο διάστηµα βρισκόταν στα χέρια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας Σταµατίας Γεωργαντή.

Οι σηµαντικές αποφάσεις δικαστών και εισαγγελέων για το τι µέλλει γενέσθαι µε τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης αναµένεται να ληφθούν εντός του νέου έτους.

Την ίδια στιγµή, το 2024, και συγκεκριµένα την 1η Απριλίου, αναµένεται και η εκδίκαση στο Θ’ Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας της υπόθεσης µε κατηγορουµένους τον πατέρα Αντώνιο και επτά πρώην εργαζοµένους σε δοµές της «Κιβωτού του Κόσµου» ανά την Ελλάδα για κακοποιητικές συµπεριφορές σε βάρος φιλοξενουµένων στον οργανισµό, που αφορούν, κατά περίπτωση, διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η δίκη έχει λάβει ήδη δύο αναβολές.

Η Νέα Φιλαδέλφεια 

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν δεκάδες Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν τη χώρα ανενόχλητοι, µε αποτέλεσµα τον θανάσιµο τραυµατισµό του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, απασχολούν από το καλοκαίρι τις δικαστικές Αρχές. Μετά τις συµπληρωµατικές απολογίες των κατηγορουµένων, στις οποίες οι Κροάτες χούλιγκαν δεν έχουν καµία σχέση µε το µαχαίρωµα του Μιχάλη Κατσούρη, και έχοντας πλέον πάρει τον δρόµο της επιστροφής στην πατρίδα τους, αναµένονται οι αποφάσεις των δικαστικών Αρχών σχετικά µε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, η οποία µέχρι και σήµερα δεν έχει προσωποποιηθεί. Παράλληλα, εξελίξεις αναµένονται εντός του νέου έτους και στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις ευθύνες των συγκεκριµένων αστυνοµικών στην υπόθεση, όσον αφορά το αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος.

Φονική πυρκαγιά - Μάτι 

Τους πρώτους µήνες του 2024 αναµένεται η έκδοση της απόφασης του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας για την εθνική τραγωδία του 2018, µε τα 104 θύµατα. Στο εδώλιο κάθονται 21 κατηγορούµενοι, µε την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει αρχίσει από τα τέλη του 2022. Η δίκη, προτού διακοπεί λόγω αποχής των δικηγόρων, βρισκόταν στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουµένων, µε πρώτο κατηγορούµενο τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώµατος Σωτήρη Τερζούδη.

Ολοι οι κατηγορούµενοι δικάζονται για τα αδικήµατα της ανθρωποκτονίας και της σωµατικής βλάβης από αµέλεια διά παραλείψεως, αλλά και του εµπρησµού από αµέλεια για τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά. Οι δικαστικές Αρχές τούς καταλογίζουν ελλείψεις και παραλείψεις, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην απώλεια 104 ζωών.

Μεταξύ αυτών των κατηγορουµένων, εκτός από τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται τότε αιρετοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»