Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Πάρνηθα, καθώς τα ξημερώματα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στην Αγία Παρασκευή και βορειότερα προς τελεφερίκ. 

Τεράστια μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που καίει στην Πάρνηθα ενώ στη μάχη συνδράμουν και τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας. 

«Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα σπίτια που βρίσκονται στους πρόποδες Πάρνηθας και μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθος, αλλά προς το κομμάτι του βουνού» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι το κύριο μέτωπο των επιχειρήσεων είναι αυτήν την ώρα στις οδούς Καρκαβίτσα, Ειδομενέως και Κεραμιδίου.

«Έκρηξη φωτιάς»

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega, τόνισε -αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα- ότι παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξηγώντας ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Αυτή η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος. Μάλιστα, από τις 10.00 ξεκινούν και πάλι πολύ ισχυροί άνεμοι (6-7 μποφόρ), όπως ανέφερε.

Σχετικά με τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοτας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

Μηνύματα 112

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς το τελεφερίκ, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αγία Παρασκευή

Παράλληλα εστάλη και προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο MEGA ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Μενιδίου, η φωτιά έχει αναζωπύρωση και κατευθύνεται ξανά προς τον Εθνικό Δρυμό.

Στη Λ. Πάρνηθος οι φλόγες

Η φωτιά έχει πλησιάσει προς τις πρώτες ταβέρνες. Ο κ. Θ. Οικονόμου, πρόεδρος του Δ.Σ. Αχαρνών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως το πύρινο μέτωπο είναι διπλό και το ένα μέρος του κατεβαίνει προς τα κάτω και έφτασε στις πρώτες ταβέρνες της περιοχής.


Οι φλόγες μπαίνουν στη Λεωφόρο Πάρνηθος και έχουν φτάσει και στα πρώτα κτήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, γίνεται έκκληση για υδροφόρες καθώς το νερό τελειώνει γρήγορα και οι πυροσβέστες μένουν δίχως «όπλα». 

Η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια. Η φωτιά κατευθύνται προς την Αμυγδαλέζα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε να παραλειφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Οι άνεμοι αυτή την ώρα έχουν ενισχυθεί και τα μέτωπα πλέον έχουν φουντώσει ξανά και απειλούν τον Δρυμό για άλλη μια φορά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της μεγάλης φωτιάς που συνεχίζει να καίει στην Πάρνηθα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό
  • Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες
  • Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα.
Στο σημείο επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα -συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τη Γαλλία- ενώ μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Η αναζωπύρωση

Νωρίτερα το βράδυ το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε ύφεση, ωστόσο από τις 2 τα ξημερώματα και μετά η ένταση των ανέμων αυξήθηκε και σημειώθηκαν δύο αναζωπυρώσεις, η μία στην τοποθεσία Κεραμίδι και η άλλη στη χαράδρα Άγιος Γεώργιος (στο ύψος του Ξενία – Παλιό Σανατόριο).

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου και στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο Αχαρνών.

fotia__9_
fotia__8_