Κατάσταση ασύμμετρης απειλής χαρακτηρίζουν τα όσα βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα με τις πυρκαγιές αστυνομικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο Έβρος, η Αττική και ο Αυλώνας καταστρέφονται από τα χέρια εμπρηστών και τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού. Ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτηρίζουν στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το νότιο τμήμα του νομού.

Είναι ξεκάθαρο πως 12 σχεδόν ταυτόχρονες εστίες σε μια νοητή ευθεία δεν ξέσπασαν τυχαία, ούτε επίσης τυχαίο είναι το γεγονός πως τα σημεία όπου ξέσπασαν οι φλόγες και καταστρέφουν δάσος και ανθρώπινες περιουσίες αποτελούν συγκεκριμένο μονοπάτι «καραβανιών» μεταναστών που καταφέρνουν και μπαίνουν στο εσωτερικό της χώρας.

Τεταμένη κατάσταση

Είναι αξιοσημείωτο πως πρώτη φορά επικρατεί τέτοια κατάσταση στον ακριτικό Έβρο, ειδικά σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου - Ελλάδας είναι αρκετά τεταμένες εξαιτίας των παράνομων εργασιών στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, σχολιάζουν ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ.

Τα τμήματα της υπηρεσίας που ασχολούνται με την εξωτερική τρομοκρατία και το κομμάτι των προσφύγων, αντικειμενικά, απέτυχαν να πληροφορηθούν εκ των προτέρων ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο καταστροφής του ουσιαστικότερου ηπειρωτικού άκρου της χώρας. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας αναμένεται να εξετάσουν, όπως αποκάλυψε χθες η «Α», τους μετανάστες που έχουν συλληφθεί τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα, καθώς θεωρούν πως ο εμπρηστής ή οι εμπρηστές πέρασαν στη χώρα μας με ένα καραβάνι μεταναστών.

Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει εάν οι μετανάστες έλαβαν τέτοια εντολή από τα κυκλώματα δουλεμπόρων, εάν ήταν έργο κάποιου λαθροδιακινητή, προκειμένου οι δυνάμεις του νομού να επικεντρωθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και συνεπώς να ανοίξουν νέοι δίοδοι για τις μεταναστευτικές ροές, ή εάν τελικά πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο ξένων πρακτόρων. Από την Τετάρτη, πάντως, οι κυβερνητικές θέσεις απέναντι στην κατάσταση ξέφυγαν από την αμυντική στάση και σταδιακά πέρασαν στην αντεπίθεση, με κύριο γνώμονα την ασύμμετρη απειλή.

«Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα, για να συλλάβουν τους εμπρηστές. Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας. Σε ένα ξέσπασμα, ο υπουργός μίλησε ξεκάθαρα πλέον για μπαράζ εμπρησμών: «Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές».

Απανωτές απόπειρες

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Βασίλης Κόκκαλης, εκτιμούσε ότι η Αττική βρισκόταν στο επίκεντρο διαδοχικών προσπαθειών εμπρησμού. Τέσσερα άτομα που φέρεται να κρύβονται πίσω από τις εμπρηστικές επιθέσεις στον Αυλώνα και το Μενίδι προσήχθησαν αρχικά. Πρόκειται για δύο άνδρες, οι οποίοι φέρεται να προκάλεσαν τις εννέα εμπρηστικές επιθέσεις στον Αυλώνα μέσα σε διάστημα λίγης ώρας και για δύο ακόμη άνδρες που φέρεται να προκάλεσαν τη μεγάλη φωτιά στο Μενίδι, η οποία κατέστρεψε μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Ο ένας εκ των δύο προσαχθέντων για την υπόθεση του Αυλώνα φέρεται να κρύβεται πίσω από σειρά εμπρησμών τον τελευταίο καιρό στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού. Στο αμάξι του βρέθηκαν βαμβάκια, εργαλείο πρόκλησης πυρκαγιάς (σπινθηριστής), κιάλια, και άλλα ύποπτα αντικείμενα, και η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη. Ο δεύτερος ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος. Οι δύο άνδρες από το Μενίδι φέρεται να είναι κάτοικοι της περιοχής όπου κινούνταν ύποπτα με τα οχήματά τους. Στην κατοχή του ενός βρέθηκαν αρκετοί αναπτήρες, ενώ ο δεύτερος φαίνεται να είναι άτομο με ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα, το αυτοκίνητο του οποίου εθεάθη, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε διάφορα σημεία όπου ξέσπασαν πυρκαγιές. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σήμερα θα δώσουν εξηγήσεις οι τρεις «πολιτοφύλακες» που στοίβαξαν σε ένα αυτοσχέδιο τρέιλερ 13 μετανάστες, τους οποίους εντόπισαν σε δάσος. Κατηγορούμενοι, εκτός από τους τρεις όμως, είναι και οι μετανάστες, αφού σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο. Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό, φαίνεται πως είχαν στήσει εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από λάστιχα, ξύλα από παλέτες και αφρώδες υλικό. Οι ίδιοι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρνούνται ότι έχουν σχέση με εμπρησμούς.

Άσκηση διώξεων

Από την άλλη, ο Αλβανός υπήκοος και δύο Έλληνες υποστηρίζουν ότι ακινητοποίησαν τους μετανάστες-εμπρηστές και περίμεναν τους αστυνομικούς για να έρθουν να τους συλλάβουν. Κινήθηκαν εναντίον τους μόνο όταν διαπίστωσαν ότι είχαν στήσει εμπρηστικούς μηχανισμούς για να κάψουν το δάσος, υποστήριξε στους αστυνομικούς ο άνθρωπος που φέρεται να τραβά βίντεο και να μιλά χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες «κομμάτια». Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα, σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο να έλκει το τρέιλερ βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Προς το παρόν, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν οι 13 μετανάστες έστησαν τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, εάν το έκαναν οι τρεις «πολιτοφύλακες» ή άλλα πρόσωπα. Τα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να εξαχθούν γενετικό υλικό, αποτυπώματα ή κάποιο άλλο χρήσιμο στοιχείο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/8